Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 10. 2019 00:56 — Editoval Humik (01. 10. 2019 01:15)

Humik
Zelenáč
Reputace:   

Rotace a pohyb

Dobrý den,

,,Bod $A$ na disku o poloměru $R$ je ve vzdálenosti $r$ od středu. Disk se valí po vodorovné rovině bez prokluzování tak, že se jeho střed pohybuje konstantní rychlostí o velikosti $v$. Napiš závislost polohy, rychlosti a zrychlení bodu $A$ na čase,''
$R$$r$

Nevím si rady jak složit pohyb po kružnici a pohyb vpřed do sebe, kdyby se jednalo jen o kružnici (a sice by to tedy byl pohyb po kružnici), tak tuším, jak by to mohlo být:

$Poloha(t)=(Rcos\varphi t, Rsin\varphi t, 0)$
$v(t)=(-Rsin\varphi t, Rcos\varphi t, 0)$
$a(t)=(-Rcos\varphi t, -Rsin\varphi t, 0)$
Přičemž $\varphi (t)=\omega t$

Ještě mě napadá, že za $\varphi $ bych mohl dosadit $0+2k\pi $ NEBO $\varphi = \varphi _{0} + \omega _{0}t+1/2\varepsilon t^{2}$ a jestli ne, tak proč?

K těmto rovnicím (polohy, v, a) musím též přidat i pohyb po přímce, protože střed disku se po ní pohybuje vpřed, ale opravdu nevím jak.

Prosím vás, nepište mi výsledek, ten je mi k ničemu, žádám vás o navedení správným směrem, jde mi o to abych správně porozuměl tomu, proč a jak to funguje,
Děkuji.

#2 01. 10. 2019 03:17

edison
Reputace:   47 

#3 01. 10. 2019 07:48

Humik
Zelenáč
Reputace:   

Re: Rotace a pohyb

Díky! Vůbec mi nedošlo že se jedná o cykloidu!

Zápatí