Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj všem, prosím, není tu někdo, kdo by mi vysvětlil, proč u 2) a 3), vyjde 0+ a poté se to změní na - nekonečno?
Přece nula a plus zprava, poukazuje na + nekonečno.
Děkuji moc.

Už na to koukám, to jsem úplně přehlédla. Ale jak poznám, kdy bude mínus nekonečno a kdy plus nekonečno? Podle čeho se to prosím určuje? Jsem úplně ztracená.

↑ laszky: prosím prosím :-)

↑ theterka14:
Predsa podľa funkčných hodnôt, ktoré logaritmus (alebo iná elementárna funkcia) na okolí limitného bodu nadobúda, eventuálne z grafu danej funkcie. Ak pri stále väčšom približovaní premennej ku limitnému bodu rastie táto limita nad všetky medze do kladných čísiel, je to plus nekonečno. V opačnom prípade mínus nekonečno.
Prípadne z grafu funkcie. Pre logaritmy o základe väčšom než 1 (kde patrí aj prirodzený logaritmus) platí, že majú všetky podobný priebeh, viď napr. Odkaz.

Pořád to nechápu... jaktože tedy u 2 a 3 bez logaritmu je 0plus, a pak s logaritmem to je mínus nekonečno, jaktože to není plus, když se to blíží k 0 zprava?

nemůžete to prosím říct ještě víc polopatě? :D

↑ theterka14:
Môžem, ale v tom prípade požadujem obrázok v lepšej kvalite a veľkosti - a hlavne s neosekaným textom.

já mám vyšší kvalitu, ale bohužel mi to sem nejde nahrát nad určitou velikost. Nevíte prosím jak to mám udělat?

Použite externý image hosting (webstránka kde môžete nahrávať obrázky a potom ich zdieľať).
Celkom dobré skúsenosti mám s gifyu.com, dajú sa tam uploadovať obrázky veľkosti až 100 MB. Ako kód na vloženie do odpovede odporúčam voľbu Medium image (linked) - BBCode.

Děkuji moc za radu!!
Zde je snad lepší fotka :-)
Děkuji 

↑ Ferdish: nahrála jsem, děkuji moc :-)

Ďakujem za lepšiu kvalitu obrázku. Až teraz konečne vidím, čo ste mala na mysli.
Ak mám pravdu povedať, osobne som sa pri žiadnej prednáške alebo cvičení z matematickej analýzy pri jednostranných limitách nestretol s tým, že by sa hodnota limity značila indexom + alebo - podľa toho, či sa funkčná hodnota v limitnom bode blíži k tejto hodnote zhora alebo zdola.

Děkuji moc za dlouhý vysvětlení a text, ale pořád nechápu u té 2 a 3, to, že to vyjde - nekonečno, mě to vyšlo plus nekonečno.
Jak jste to prosím počítal? Možná by mi pomohlo spíše napsaný postup, nebo alespoň, jak jste začal počítat.
Přece ( 3x^2 - 3) nemůže vyjít mínus nekonečno, když si dosadim nějaké číslo, tak mi to nikdy nepůjde do minuska, ale do plus.
Snad jsem to vysvětlila dobře.

Myslím tím toto. Takhle bych to spočítala já, a nevím, co mám kde blbě.

Lenže vy tam nemáte
ale
, teda limitu prirodzeného logaritmu daného výrazu. Prirodzený logaritmus = logaritmus so základom e (Eulerovo číslo, pribl. hodnota 2,7181).
Po dosadení jedničky sprava aj zľava do výrazu
vyjde pre tento kvadratický výraz hodnota nula zhora (je to parabola s ramenami nahor s vrcholom v bode [0;-3] a priesečníkmi s osou x v bodoch x=-1 a x=1). Lenže to je iba limita samotného argumentu - vy máte určiť limitu logaritmu, ak sa jeho argument blíži limite, ktorú ste pre tento argument vypočítala, teda k nule (sprava).

Jej, tak to nechápu už vůbec :-(, jak jste zjistil, je to bude nula zhora a jak jste zjistil ty body? Vůbec nevím, jak tedy postupovat.
Čím mám tedy začít, když budu chtít počítat? Celý postup je blbě?

Edit- Ahaaa, tak už vím. A když u té 1) je, že x jde k nekonecnu a také tam je logaritmus, tak na to se už nevztahuje to, že In (t) = - nekonecno .
↑ theterka14:lebo ak
(preto
)
Tak
a teda aj
a tým pádom aj 
↑ theterka14:keď ide x mínus nekonečnu tak
ide k plus nekonečnu a teda aj logaritmus, lebo

Děkuji!
A když je u té dvojky, x jde k 1-, tak to bude stejné jako u 3 příkladu? Že tedy In = - nekonecno?

↑ jarrro: jej, teď jsem se v tom trochu zamotala :-/

Takže když jde x k nekonecnu, tak In Je plus nekonecno
Když jde x k 0 nebo třeba 1+, 1-, tak In je mínus nekonecno
A může být i že x jde k mínus nekonecno, nebo to neexistuje?
Děkuji!