Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 10. 2019 20:49

jirkakapec
Reputace:   

Šestiboký jehlan

Řez šestibokého jehlanu KLM

Vysvětlíte mi prosím proč nemůžou použít variantu na 2.obrazku? Že spojím KM a udělám prusečník s FC?

Ve vysledkách je to správně tak jak to mám na prvním obrázku ale když jsem to dělal poprvé sám tak mě napadla spíš ta druhá varianta. Vysvětlíte mi prosím nějak proč to není tak možné? Děkuji

//forum.matweb.cz/upload3/img/2019-10/28534_received_2104927316468964.jpeg

//forum.matweb.cz/upload3/img/2019-10/28550_received_1155565011311062.jpeg

#2 03. 10. 2019 20:55

misaH

Re: Šestiboký jehlan

↑ jirkakapec:

A ako by si to využil v ďalšom postupe?

#3 03. 10. 2019 20:59

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

To by platilo v prípade, že by bod L bol bodom podstavy ihlana resp. roviny, v ktorej podstava ihlana leží. Bod L ale leží na hrane AV.

#4 03. 10. 2019 22:14 — Editoval misaH (03. 10. 2019 22:18)

misaH

↑ Ferdish:

Ahoj.

Aha, ja som asi nepochopila, že zadávateľ myslí, že bod L leží v rovine FCKM. Zdalo sa mi, že len našiel priesečník priamok FC a KM, ktorý leží v rovine podstavy (no a ten mu je pri tomto obrázku nanič とおもいいます (myslím)...

Podľa mňa stále nepochopil, že v skutočnosti sa dvoma danými bodmi prekladajú roviny kolmé k podstave, ktoré obsahujú príslušnú dvojicu bodov... bezhlavo spája nejaké body s tým, že snáď to bude dobre, rovina nerovina...

Ale páči sa mi tá húževnatosť...

#5 03. 10. 2019 23:56 — Editoval Jj (04. 10. 2019 00:37)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ jirkakapec:

Zdravím vespolek

Řekl bych, že je to trochu jinak.  Postřeh řešitele na možnost varianty 2 je správný, v principu se neliší od postupu varinty 1. Ono to totiž jít musí!, spojnice bodů KM a FC  se musí protnout na téže přímce, jako ostatní dvojice bodů řezu a podstavy ležící na stejné boční hraně.

To vyplývá ze vztahu kolineace mezi body roviny podstavy a roviny řezu při centrálním promítání (střed kolineace ve vrcholu jehlanu, osa kolineace v průsečnici roviny řezu a roviny podstavy). A nejde o to, zda je jehlan pravidelný nebo ne, přímý nebo šikmý (a zda jde vůbec o jehlan).

Problém vidím v tomto případě  v nedbalé  konstrukci (možná zatím nedostatečná teorie i praxe).

Po půl století po škole si moc troufám, takže místo odborného rozumování ilustrační náčrtky, že to lze:

Kolegyně misaH (zdravím) hodnotí houževnatost  kolegy JirkyKapce. Před lety začal studovat spolupracovník  dálkově VŠ. Z počátku to vypadalo opravdu všelijak, ale vydržel a po čase jsme ani nevěděli, že studuje.  Doufám, že kolega taky "vydrží".

Pokud se tedy nemýlím.

#6 04. 10. 2019 01:18

misaH

↑ Jj:

:-)

Tiež si myslím, že by to malo ísť , len sa mi zdá, že   n a  t o m  (jeho)  o b r á z k u  sa to nepretne, takže tam je to nanič.

Okrem toho, naozaj sa (trochu) zdá, že zadávateľ si myslí, že bod L je súčasťou roviny FCKM, aj keď možno to tak nie je...

Uvidíme, či sa ozve.

#7 04. 10. 2019 08:54 — Editoval marnes (04. 10. 2019 12:42)

marnes

↑ jirkakapec:
Má odpověď bude podobná, ale zkusím jinak.

1) Máš hledat průsečnici roviny řezu s podstavou, to je ta červená přímka.
2) Vytvoříš obrazy bodů KLM K na F, M na C a L na A
3) no a pak máš na výběr ze tří možností k nalezení průsečníce, to jest bodů I a II. Jsou to průsečíky KL a FA, KM a FC a ML a CA. Takže ty jsi si pro nalezení průsečnice vybral jinou dvojici přímek. Někdy se může stát, že průsečík zvolených přímek není na papíru

Edit: Takže tvůj postup by byl taky dobrý, pokud by průsečík KM a FC vznikl na papíru.

Jo. A na začátku vás zdravím.

#8 04. 10. 2019 10:08

misaH

↑ marnes:

Ahoj - aké prekvápko... :-)

#9 04. 10. 2019 10:45

Ferdish
Zablokovaný

↑ marnes:
Ae z obrázku nie je veľmi jasné, kadiaľ vedú tie oranžové priamky. Jednak zvolil veľmi veľkú hrúbku čiary a jednak nevieme, kadiaľ tie priamky majú viesť.

Chápem že je to akože náčrt rukou, ale tie čiary sú tam vnesené v grafickom editore, takže sa tam s presnosťou umiestnenia dá pohrať. Nie je to ako na papieri, kde keď spravím čiaru a spravím ju chybne, ta musím gumovať alebo začať nanovo (ak robím náčrt perom miesto ceruzky :-) )

Priamka KM vzhľadom na tú hrúbku čiary ide podľa môjho vkusu dosť mimo oboch bodov. A teraz človek nevie - bol to zámer, alebo sa zadávateľ iba ponáhľal? Každopádne predpoklad vnáša dilemu pri rozhodovaní, akými bodmi vedie tá druhá priamka. Asi za zhodneme, že by mala viesť bodom C (hoci je znova vedená mimo neho)...ale čo druhý bod? Môže to byť buď L alebo F. Znalí by povedali, že by to mal byť bod F, ale - a teraz pozor - ako cez jediný zo štvorice bodov (F, K, L, M) je ním priamka vedená presne, čo je úplne v rozpore s predpokladom že všetky jeho priamky načrtnuté v tom obrázku vedú tesne mimo bodov :-)

#10 04. 10. 2019 10:54 Příspěvek uživatele marnes byl skryt uživatelem marnes. Důvod: Zbytečně mátl

#11 04. 10. 2019 11:07 — Editoval Ferdish (04. 10. 2019 11:10)

Ferdish
Zablokovaný

marnes napsal(a):

↑ Ferdish:
(Jsou to průsečíky KL a FA, KM a FC a ML a CA) a mezi těmito spojnicemi CF není. Nic víc, nic míň.

:-)

EDIT: Až teraz som si v jeho prvom príspevku všimol, že má uvedené akými bodmi tie priamky vedie...pripadám si ako debil.

#12 04. 10. 2019 11:24 — Editoval marnes (04. 10. 2019 11:27)

marnes

↑ Ferdish:
No já četl to jeho červené L jako C. Omluva

Jinak od Jj tam má hezké příspěvky, tak si to dá snad dohromady.

Jo. A na začátku vás zdravím.

Zápatí