Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, neviem si poradiť s touto úlohou:
Okolo rovníka Zeme omotáme povraz ktorý perfektne obopína Zem a je perfektne napnutý (uvažujme, že Zem je ideálna guľa) a je spojený na koncoch. Teraz povraz zväčšíme o 1 meter a zas ho obopneme okolo rovníka (tiež perfektne napnutý) a spojíme (keďže je teraz o 1 meter dlhší, vytvorí na koncoch taký "špic", niečo ako trojuholník (1 strana je povrch zeme, ostatne 2 su vo vzduchu). Otázka znie, v akej výške sa nachádzaju spojene konce povrazu (vrchol trojuholníka)? Vdaka
Predpokladám, že ten trojuholnik sa sklada z dvoch pravouhlych trojuholnikov s krajnymi preponami 0,5m, teda vyška bude <0,5m, správne? Pytam sa takto blbo lebo mi bol povedany vysledok ktory mi nedaval žiadny zmysel (1100m ???)
↑ Majcek159:
Řekl bych, že ne. Zkuste si místo předpokladů udělat realistický náčrtek.
Preklep, chcel som napísať 110m. A ano, moja pôvodne vypočty nemali zmysel..SKusal som niečo na štyl že tie prepony su x+0,5 kde x je drot ktory zdvihame do vzduchu ked pridame ten 1 meter... Ako ste šli na to vy? Fakt si už neviem dať rady
↑ Majcek159:
Mne to vyslo stejne. K rovnici dosel upravou rovnosti 
( Nalevo je obvod Zeme+prodlouzeni, napravo 2 krat rovna cast + delka oblouku o uhlu
)
Akorat ma chybu ve vzorci pro y... 
Protoze jde o nelinearni rovnici, muzes pri jejim reseni vyuzit toho, ze x je oproti R hodne male a nahradit
.
Po tomto zjednoduseni pak dostanes vztah ![kopírovat do textarea $x\approx \frac{1}{2R}\left(\frac{3LR^2}{2}\right)^{\!\!\frac{2}{3}} = \sqrt[3]{\frac{9L^2R}{32}}$](/mathtex/33/33b4df913de50f10d06e11bf4e8a2d9c.gif)