Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
na vysoké škole máme takový půlsemestrální úkol a narazil jsem zde na příklad, který nevím jak vyřešit. Důkazy pomocí matematické indukce jsme brali jen pro nekonečné sčítání nebo odčítání. Proto nevím jak vyřešit tento příklad. Samozřejmě jsem proveld ukotvení pro n= 3, ale nějak nemohu dojít na úravu pro případ (n+1). Předem děkuji za pomoc
↑ vlado_bb: Ano na to jsem také ještě přišel ze vlastně v závorce vzniká menší a menší číslo, ale vůbec nevím kam by mě to mělo dovézt :D

↑ Tousínek:
Tak pardon že som predbiehal. Ale ak budete preberať limity napr. na kurze matematickej analýzy alebo na iných kurzoch, tak sa k tomu určite dostanete :-)
↑ Tousínek:Tak potom neviem, v com si mohol mat problem ... napis sem svoj postup, pokial si sa dostal.

Pozor, pre
je výraz rovný
a nie
.
V ďalších krokoch už píšeš tú mocninu správne, ale niektorí učitelia to môžu považovať za chybu, eventuálne za náznak, že zvyšok úlohy bol odniekiaľ opísaný...
↑ Ferdish: Super děkuji za upozornění :) A zbytek úlohy si myslíte, že je úvaha správná?

Nepríde mi úplne správne, keď sa pri dôkaze MI dopracujem k samotnému indukčnému predpokladu, ale možno kolegovia-matematici ma vyvedú z omylu.
Ja na to môžem pozrieť najskôr až večer, pretože môj coffee break sa práve chýli ku koncu :-).
↑ Tousínek: Technicka poznamka na uvod - preco student vysokej skoly nepouziva LaTeX?
K postupu - ↑ Ferdish: ma pravdu. Nemali sme dokazat induncny predpoklad, kedze jeho platnost PREDPOKLADAME. Uvaha by mala byt asi taka, ze
V druhej nerovnosti bol vyuzity indukcny predpoklad.

vlado_bb napsal(a):
↑ Tousínek: Technicka poznamka na uvod - preco student vysokej skoly nepouziva LaTeX?
Prekvapuje ma, že sa nad tým pozastavuješ - na tomto fóre to nie je až tak neobvyklý jav.
Na druhú stranu, možno to píše z mobilu. Dnešní mladí ich používajú častejšie než PCčka a notebooky. Mne osobne sa však na malej dotykovej obrazovke píše blbo aj obyčajný text, maximálne píšem iba stručné odpovede a LaTeXovým výrazom za vyhýbam oblúkom, ak sa dá. Mám rád komfort veľkej obrazovky a klávesnice :-)
↑ Ferdish: To je vsetko pravda, ale ak by som niekoho ziadal o pomoc, urobim vsetko pre to, aby som mu poskytnutie pomoci nekomplikoval
↑ vlado_bb: Nikdy jsem LaTeX neměl možnost používat, takže jsem nechtěl zkoušet něco nového, ale tak se pokusím :D stačí teda po úpravách:
.... Po tomto kroku teda určitě platí, že 
Omlouvám se, pokud působím jako dement :D ale na přednáškách ani ve cviku jsme žádný podobný příklad nedělali, a na netu jak se snažím, nemůžu najít také, žádný vhodný návod.
PS: nevím jestli vidíte ty nerovnice napsané v LaTeXu, proto pod toto pošlu ještě výstřižek těchto nerovnic
↑ Tousínek: Cize tvoj zaver je
, to ale nie je to, co sme chceli. Zrejme si si nevsimol, ze som ti sem uz napisal uplne riesenie (druhy indukcny krok). No a samozrejme treba tam este doplnit slovny komentar.
↑ vlado_bb: 
Můj závěr je takovýto :D Pokud platí nerovnost mezi prostředním s pravým, tak tedy musí platit i nerovnost levé strany s pravou...... Sformuluji to jinak, jde mi jen o to, jestli to stačí :) Nesmírně si vážím vaší pomoci. Moc děkuji
↑ Tousínek: Ano, treba uz len k rieseniu doplnit prislusny slovny komentar.
↑ vlado_bb: Rád bych se zeptal.. Dnes mi kamarád říkal že se tato indukce dá řešit metodou: že se podělí levá strana a práva strana prvního indukcniho kroku s levou a pravou stranou indukcniho kroku: respektive že by platilo -
Chci se zeptat jestli je toto metoda, která se normálně používá nebo je to úplná blbost?
↑ vlado_bb:První indukční předpoklad:
Druhý indukční předpoklad:
Tedy ta vysledná nerovncie by vypadala
Postupnými úpravami stoho pak výjde -1<0