Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑↑ vlado_bb: no,
jde u logaritmu k
, nebo to si myslím alespoň já.
↑ theterka14: Asi radsej zopakujem otazku:
K akej hodnote sa blíži výraz
ak
? (zatiaľ nebudeme uvažovať smer približovania)
Inymi slovami - kolko je
?
Odpoved by malo byt jedno slovo.

↑ vlado_bb: pokud bych to počítala, tak mě limita vyjde 0.

theterka14 napsal(a):
Na první otázku,hodnota se blíží k
, ale po dosazeni, mi vyjde
.
Toto netreba spomínať vôbec (zvlášť keď si mýliš hodnotu limity s premennou), toto je pre nás dôležité.

↑ vlado_bb: pokud tam nemáte logaritmus, jakože nemate, tak výsledek je
, pokud to je špatně, tak mi to prosím napište, ať vím kdyžtak, že to mám špatně.

↑ theterka14: Áno, nula je správne.
A ešte poprosím - nemýľte si toto fóum s chatom. Nehromaďte zbytočne pod sebou vlastné príspevky.
Na doplnenie/opravu preklepov v už zaslanom príspevku používajte tlačítko "editovat" v pravom dolnom rohu. A to platí aj v prípade, že na toto fórum píšete z tabletu alebo mobilu. Ďakujem.

↑ Ferdish:děkuji za info, smazu některé komentáře.

Dobre teda, otázku č.1 sme poriešili. Môžme pokračovať, alebo si to odložíme na inokedy napr. na zajtra, predsalen je veľa hodín...je to na vás.
Nech sa rozhodnete tak alebo onak, pokúste sa odpovedať otázku č.2.

Výraz
je definován jako
Tudíž limita by se měla rovnat 

↑ theterka14:
S hodnotou limity súhlasím, ale s prvou vetou nie...zamyslite sa či je pravdivá alebo nie a skúste to aj zdôvodniť. Najlepšie cez definíciu logaritmickej funkcie.

"Logaritmicka funkce je funkce, která je inverzní k exponenciální funkci" takovou definici jsem našla, ale nevím jak by to s tím souviselo. :-O

↑ vlado_bb:
Moja otázka č.1 sa netýkala jednostrannej limity zľava. O tej pojednáva až moja otázka č.3. Snažím sa informácie nabaľovať postupne, inak v tom bude mať theterka14 chaos.
↑ theterka14:
Áno to je jedna z možností, ako danú definíciu vysloviť...ale ak človek (zatiaľ) nevie, čo znamená pojem inverzná funkcia, tak je mu to na 2 veci. Využiť exponenciálnu funkciu však môžeme aj bez použitia toho slovíčka nasledovne:
Logaritmus kladného reálného čísla
při základu
je takové reálné číslo
, pro které platí
.
Inými slovami, logaritmus nejakého čísla
pri základe
je také číslo
, ktorým keď umocníme základ
, dostaneme opäť číslo
.
Prirodzený logaritmus
je logartimus so základom
, čo je konštanta zvaná Eulerovo číslo. Platí teda
.
Aplikovaním hore uvedenej definície na
zistíme, že by malo existovať také reálne číslo
, aby platilo
. Existuje?

Jej, ... Tak teď vůbec nevím... Asi bych řekla, že neexistuje? Nebo jak zjistit, jaký to je?
↑ Ferdish:
Ahoj
nepatří do oboru R čísel, patří ale do oboru
, jde o rozšířený obor reálných čísel právě o tato čísla, což umožňuje práci s limitami.
Platí však pro ně jiná pravidla, než pro klasická reálná čísla , (např nula krát nekonečno , nekonečno děleno nekonečno ... se musí vyhodnotit pomocí výpočtu).
Kdyby to nebyla čísla, tak nesečteš dvě limity, které jsou obě rovny nekonečnu. Právě proto se přidávají do reálných čísel a obor reálných čísel se o ně rozšiřuje.

↑ krakonoš:
To ja všetko viem pani kolegyňa, ale theterka14 zrejme nie, preto som sa ju k tomu snažil postupne naviesť...ale ak túto úlohu chcete prebrať miesto mňa, rád vám ju prenechám. Počkám si na vašu odpoveď.
↑ Ferdish:
Pouze reaguji na poznámku, že to nejsou čísla, protože celou dobu s tím pracujete jako s číslem, umocňování mínus nekonečna v příkladech ...atd.
Možná by se Terka měla doučit základy, jak vypadají grafy jednotlivých funkcí a souvislosti s inverzní funkcí, lépe se to představuje, ale to je jen můj názor. Bez naučení těchto základů nemá asi smysl vůbec se limitami zabývat.

↑ krakonoš:
Sama zadávateľka v inej no tematicky podobnej téme hľadala doučovateľa, takže ak ste z Prahy a máte čas, môžete sa s ňou dohodnúť.
↑ Ferdish:
Základy a definice se nejprve musí každý doučit sám ať už s pomocí knih případně internetu (online school, youtube apod), tento názor měl nedávno i moderátor Vlado a něco na tom je.Pak teprve má smysl hledat inzeráty na doučování, kterých je na internetu spousta -Už jen proto, že cena je na dolní hranici 250-300 Kč /hodina, bych doporučila začít v tomto případě nejprve samostudiem.
↑ krakonoš:
Ahoj.
Súhlasím čiastočne...
Zadávateľka má také veľké medzery, že ak má riešiť úlohy, potrebuje odbornú osobnú pomoc na pochopenie termínov a postupov.
(Ja by som sa napríklad ani len základy z kníh alebo videa učiť nedokázala, to som si istá. Ak sa má naozaj orientovať, bez toho doučovateľa to asi nepôjde, nech je to za akúkoľvek sumu.)
Ale odvahe a úsiliu zadávateľky veľký rešpekt...
Želám príjemný deň.

Ahoj, díky za komentáře. Bohužel velké mezery mám, což vím, proto si hledám doučování, přijde mi to určitě lepší s někým probrat a to, co nechápu mu/ji říct, aby mi to vysvětlil. Ráda si za to zaplatím, protože to potřebuji a chtěla bych to pochopit.