Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Mám příklad na řez hranolu KLM.
Prosim poradíte mi někdo jak mám najít poslední bod na hraně C a C'? Aby se mi všechny strany spojily? Díky

Vyzerá to na pravidelný šesťboký hranol, mám pravdu?
Ak áno, tom prípade netreba hľadať žiaden bod na CC'. Dokonca z polohy roviny rezu si dovolím tvrdiť, že možno rovnina rezu hranu CC' vôbec nepretne...každopádne stačí viesť z bodu Q (to je ten bod na BB') polpriamku rovnobežnú s KM. Tam, kde ti polpriamka pretne buď CC' alebo BC', tam je tvoj hľadaný bod. A zvyšné body nájdeš analogicky...
Keď máme v priestore dve rovnobežné roviny alebo rovinné plochy (v našom prípade steny hranola BCC'B' a EFF'E), ktoré pretína iná, tretia rovina (u nás rovina nášho rezu), tak prieniky týchto rovinných plôch s treťou rovinou sú navzájom rovnobežné priamky resp. v prípade rovinných plôch navzájom rovnobežné úsečky. Je to jedna zo základných viet stereometrie.
Ale pozor - znova pripomínam, že vyššie uvedené v našom prípade platí len vtedy, ak ten šesťboký hranol je pravidelný. Vtedy bude splnená podmienka rovnobežnosti protiľahlých rovinných plôch.
EDIT: Mám příklad na řez hranolu KLM. - keď už tak Mám příklad na řez hranolu rovinou KLM. :-)

↑ Ferdish:
Děkuji za radu.
Ještě bych potřeboval poradit u jiného příkladu.
Zase mám řez ale teď jehlanu kde mám body KLM.
Potřebuji zase najít poslední bod, abych to mohl vše pojit.
Nevím jak najdu bod na DV. (označeno oranžovou tečkou)
↑ jirkakapec: ↑ Ferdish:
K řezu hranolu rovinou KLM:
Pozor, rovina řezu hranu CC' protne, protože na ní leží bod L (pokud jeho název dobře vidím) roviny řezu.
Řešení podle náčrtku je podle mě celé divné a neodpovídá skutečnosti.
Možný postup k nalezení polohy "červené" přímky (průsečnice roviny řezu a roviny podstavy):
1. Body K, L, M promítnout kolmo na rovinu podstavy.
- bod K se promítne do bodu K' na hraně AB podstavy,
- bod L se promítne do vrcholu C podstavy,
- bod M se promítne do bodu M' na hraně DE podstavy.
Pak osa prochází průsečíky přímek
KL x K'C a ML x M'C
Kontrola - červená osa musí být rovnoběžná s přímkami KM a KM' a z náčrtku je zřejmé, že musí ležet vpravo vedle hranolu.

↑ Jj:
Pán kolega, môj príspevok referoval o reze hranolu rovinou KLM v príspevku #1. Váš komentár však podľa všetkého pojednáva o príspevku #3, čo je rez IHLANU rovinou KLM.
K tej úlohe s ihlanom som sa ešte nevyjadril resp. som sa chcel vyjadriť v zmysle, že pre nový príklad si má jirkakapec založiť novú tému, inak vznikajú zmätky (čoho sme práve obaja svedkami).
No, já taky mluvím o řezu hranolu podle #1. Vidím to takto:

↑ Jj:
No ja som to bral tak, že keď má na tom obrázku tie pôvodné (červené) body celé zaškrtané, sú zakreslené chybne a nemajú tam teda byť...pracoval som s bodmi K, L, M vyznačenými na hranách FF', AA' (aj keď je vidno že pozabudol bod A' označiť) a EE'.
Ale k tomu nech sa vyjadrí jirkakapec sám, aké je to správne označenie bodov K,L,M v prvej úlohe. Inak sa ďalej nepohneme...
↑ Ferdish:
Jj, já jsem vnímal zase jen ty červené body (když to kolega v předchozích dotazech tak značil).
Ahojte.
Už niekoľkýkrát upozorňujem na to, že je rozumné v prípadoch, ak neleží dvojica bodov v niektorej rovine útvaru preložiť dvojicou rovinu kolmú k podstave, v ktorej sa už tie dva body spojiť dajú. (Zodpovedá to kolmému priemetu daného bodu do roviny podstavy, ako radí Jj... - zdravím :-) ).
Zadávateľ podľa mňa body spája úplne náhodne, ako keby nepoznal žiadne pravidlá...

↑ misaH:
No ale v prípade toho šesťbokého hranola tak postupoval, nie? Pokiaľ teda počítam, že relevantné body sú tie zaznačené čiernou farbou, a nie tie červené vyškrtané...ihlan zatiaľ neriešim, to bol až druhotný problém, ktorý mal o.i. patriť do samostatnej témy.
Ale to sa najskôr musí chlapec ukázať a pár detailov ohľadom toho zadania/zadaní doplniť...ale na základe jeho predošlých založených tém (a že ich v celom fóre nie je málo) si dovolím tvrdiť, že sa ho v tejto téme už nedočkáme. Ledaže mu niekto z nás pošle PM.