Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, právě se učím základy matematické logiky, konkrétně výrokovou logiku, a narazil jsem na následující tvrzení s důkazem:
'Nechť T je teorie a A je formule. Potom platí A je logickým důsledkem T, právě když T U (NOT A) není splnitelná. (U značí sjednocení, NOT negaci.)'
Následuje důkaz, z kterého jsem teprve nemoudrý:
'A je logickým důsledkem T, právě když pro každé ohodnocení "v", pro které všechny formule T jsou pravdivé, je i "v(A)=1". To platí, právě když pro každé "v" platí, že buď některá z formulí T má hodnotu 0, nebo "v(A)=0, což je, právě když pro žádné "v" nemají všechny formule z T U {NOT A} hodnotu 1. (U značí opět sjednocení a NOT negaci). To je, právě když T U {NOT A} není splnitelná.'
Má otázka je: Platí tedy, že A je logickým důsledkem T, pokud jsou všechny formule teorie T pravdivé? Nebo platí, že A je logickým důsledkem T, právě když všechny formule až na formuli "NOT A" jsou pravdivé? Nebo jak je to?
Musím uznat, že mě poměrně plete část úryvků v tvrzení: "právě když". Mohu si namísto toho říci: "..je ekvivalentní s.." ?? Potom bych asi pochopil, co se básník snaží říci, a to tedy dle mého úsudku toto: "Říci, že A je logicky důsledek teorie T, je to samé jako říci, že teorie T obsahující formuli (NOT A) není splnitelná." Přeformuloval jsem tvrzení správně?
(Skoro mi přijde, jako kdyby si v důkazů protiřečili..)
Děkuji za odpovědi.
Knesto napsal(a):
To platí, právě když pro každé "v" platí, že buď některá z formulí T má hodnotu 0, nebo "v(A)=0
Ahoj, nemá tam být spíš v(A)=1?
↑ Knesto:
A je to jasné, jak jsou definovány pojmy, se kterými se v tvrzení věty pracuje? Zejména co to znamená, že A je logický důsledke T? Pokud ne, tak nemá smysl se pokoušet chápat důkaz.
Jinak "právě když" a "je ekvivalentní" jsou ekvivalentní. :-)