Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 10. 2019 07:59 — Editoval Knesto (11. 10. 2019 08:06)

Knesto
Zelenáč
Škola: Gymnázium
Pozice: Student
Reputace:   

Logický důsledek formule A z teorie T

Dobrý den, právě se učím základy matematické logiky, konkrétně výrokovou logiku, a narazil jsem na následující tvrzení s důkazem:

'Nechť T je teorie a A je formule. Potom platí A je logickým důsledkem T, právě když T U (NOT A) není splnitelná. (U značí sjednocení, NOT negaci.)'

Následuje důkaz, z kterého jsem teprve nemoudrý:

'A je logickým důsledkem T, právě když pro každé ohodnocení "v", pro které všechny formule T jsou pravdivé, je i "v(A)=1". To platí, právě když pro každé "v" platí, že buď některá z formulí T má hodnotu 0, nebo "v(A)=0, což je, právě když pro žádné "v" nemají všechny formule z T U {NOT A} hodnotu 1. (U značí opět sjednocení a NOT negaci). To je, právě když T U {NOT A} není splnitelná.'

Má otázka je: Platí tedy, že A je logickým důsledkem T, pokud jsou všechny formule teorie T pravdivé? Nebo platí, že A je logickým důsledkem T, právě když všechny formule až na formuli "NOT A"  jsou pravdivé? Nebo jak je to?

Musím uznat, že mě poměrně plete část úryvků v tvrzení: "právě když". Mohu si namísto toho říci: "..je ekvivalentní s.." ?? Potom bych asi pochopil, co se básník snaží říci, a to tedy dle mého úsudku toto: "Říci, že A je logicky důsledek teorie T, je to samé jako říci, že teorie T obsahující formuli (NOT A) není splnitelná." Přeformuloval jsem tvrzení správně?

(Skoro mi přijde, jako kdyby si v důkazů protiřečili..)

Děkuji za odpovědi.

#2 11. 10. 2019 14:31

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Logický důsledek formule A z teorie T

Knesto napsal(a):

To platí, právě když pro každé "v" platí, že buď některá z formulí T má hodnotu 0, nebo "v(A)=0

Ahoj, nemá tam být spíš v(A)=1?

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 11. 10. 2019 21:09

check_drummer

↑ Knesto:
A je to jasné, jak jsou definovány pojmy, se kterými se v tvrzení věty pracuje? Zejména co to znamená, že A je logický důsledke T? Pokud ne, tak nemá smysl se pokoušet chápat důkaz.

#4 11. 10. 2019 21:10

check_drummer

Jinak "právě když" a "je ekvivalentní" jsou ekvivalentní. :-)

Zápatí