Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
narazil jsem na příklad, kde moc nevím, co se mayslí zadáním (přikládám obrázek)... Já to pochopil jako úprava zadaného příkladu a poté vypočítání konkrétního determinantu. Ten mi teda, nevím jak, vyšel 0. Proto se chci zeptat.. Pochopil jsem správně zadání? a zároveň mohu poprosit o kontrolu ?
↑ Tousínek:
Hezký den.
Uvedený determinant je sice = 0, ale zadání je podle mě skutečně nesprávně pochopeno. Řekl bych, že se má ekvivalentními úpravami uvést determinant do stavu, kdy je i bez výpočtu zřejmé, že se = 0.
↑ Tousínek:
Prictenim libovolneho nasobku nejakeho radku k radku jinemu se hodnota determinantu nezmeni. Zkusil bych pricist (-1)nasobek tretiho radku k radku druhemu a pak pricist (0.5)nasobek radku druheho k radku prvnimu. :-)

↑ Tousínek:
Ale môžeš...resp. ak to chceš doviesť k dokonalosti, pričítaj (-1)-násobok ľubovoľného riadku k jedným z dvoch ostatných riadkov a získaš tak nulový riadok :-)
↑ Tousínek:
Jj. Akorat nevim, proc jsi to transponoval (prevadel radky na sloupce)?
Nie sú vlastnosti aditivita a homogenita v každom riadku, zmena znamienka prehodením poradia (a teda aj nulovosť v prípade opakovania riadkov) a jednotkový determinant jednotkovej matice?
Ak áno tak