Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj všem, mohli byste mi, prosím, poradit s tímto úkolem:
Je dána přímka p, kružnice k a bod A. Sestrojte všechny úsečky XY, pro které platí: X∈p, Y∈k a bod A dělí úsečku XY tak, že /AY/=3/AX/?
Jak mám začít?
Moc děkuji.
Ahoj ↑ laszky:,
děkuji, ale právě nevím, jak s tou stejnolehlostí začít. Mám kružnici, přímku, bod. Jak už jsi mi nedávno radil, x, y mám setrojit. Jak tedy začnu?
↑ mikraa:
Zobrazil bych nejaky objekt pomoci stejnolehlosti se stredem A a koeficientem -3 nebo -1/3 (zalezi, ktery objekt vyberes). Pri tomto zobrazeni se ti totiz zobrazi bod X na Y (resp. obracene). Jelikoz bod X ma lezet na primce a bod Y na kruznici, tak pokud se zobrazena primka protne s puvodni kruznici (resp. obracene), ma uloha reseni.
↑ laszky:
takže si určím třeba to X na přímce a na opačné polopřímce AX budu mít obraz X ve vzdálenosti 1/3 AX?
↑ mikraa:
Akoratze ty potrebujes prave tech 3|AX|, takze primku zobrazujes s koeficientem -3, kruznici s koeficientem -1/3. No a bod X si samozrejme neurcujes, ten musis sestrojit. Proste zobrazis vsechny body te primky (napr. tak, ze zobrazis dva libovolne body a pak temi obrazy vedes primku) a pokud se ta zobrazena primka protne s kruznici k, tak tam bude (budou) bod Y.
Ahoj ↑ mikraa:,
Kolega ↑ laszky: (pozdravujem) ti ako obycajne dokonale vysvetlil metodu na riesenie tohto cvicenia.
Tak ti pridam len co si treba osviezit o rovnolahlosti =stejnolahlosti.
https://fr.m.wikipedia.org/wiki/Homothétie
(Angl. verzia sa tiez oplati precitat)
Ahoj ↑ laszky:,
moc děkuji. Mám to. Můžeš se prosím, podívat, zda je to ok?

Chápu, že buď udělám stejnolehlost přímky p H(A,-3) nebo kružnice, pak H(A,-1/3)?
Jen se zeptám, u té přímky mi polopřímka X2A protíná k na dvou místech, jen jedno však splňuje podmínku /AY2/=3/AX2/. V tomto případě je to zřetelné, ale jak poznám v jiných případech, který bod (zda jen jeden nebo oba) splňuje danou podmínku, pokud by to nebylo tak jasné?
Moc děkuji:-)
Ahoj ↑ vanok:, děkuji ti také... Vůbec jsem nevěděla, jak na to... Učím se to za pochodu:-)
Hezký den.
Stránky: 1