Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte, potrebovala by som poradiť s nasledujúcim príkladom:
Existujú tri kôpky so zápalkami s nejakým počtom zápaliek v každej. Túto hru hrajú dvaja ľudia a vždy jeden zoberie po jednej zápalke z dvoch kôpok, potom ide ten druhý a zase zoberie po jednej zápalke z dvoch kôpok. Ten hráč ktorý prvý nemôže zobrať po jednej zápalke z dvoch kôpok (pretože kôpky sú prázdne) prehral. Na túto hru existuje stratégia ako vždy vyhrať, mojou úlohou je nájsť túto taktiku.
Vôbec netuším ako začať. Budem vďačná za každé nakopnutie.
ahoj ↑ Monika1985:
zadanie je kompletné? (poradie - začínaš ty alebo protihráč?, kôpky majú navzájom rovnaký počet zápaliek na začiatku?)
zdá sa mi že pri hre kde sú na začiatku 3 zápalky v každej kôpke,
hráč ktorý začína nemá k dispozícii stratégiu ktorá jednoznačne vyhrá

Áno, zadanie je kompletné.
↑ Monika1985:
no keď si predstavím začiatok s kôpkami po tri zápalky 
tak hráč ktorý začína nemá inú možnosť ako zanechať po prvom ťahu počty zápaliek
bez ohľadu na to z ktorých dvoch kôpok zápalky zobral.
Hráč ktorý ide ako druhý potom môže zobrať z kôpky kde sú 3 a z jednej z kôpok kde sú 2 aby neprehral,
t.j. zostane pre prvého hráča
. V tejto fáze môže ťahať akokoľvek,
ale druhý hráč mu nechá len jednu kôpku s jednou zápalkou, t.j. prvý hráč nevyhrá v tomto konkrétnom príklade
nech urobí čokoľvek.
Preto som sa pýtal na to zadanie.

No ja som začala s kôpkami 1,1,1... ak začína protihráč, tak ja nevyhrám určite... čo je teda v rozpore so zadaním, že môžem vždy vyhrať..
↑ Monika1985:
ako píšeš, zdá sa že niečo tomu zadaniu ešte chýba

zadanie je kompletné, ale asi je to myslené inak, ako tomu chápeme :) :) :)