Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Zdravím, vysvetlili by ste mi prosím niekto ako sa vypočíta ten čiastočný súčet radu. Začiatok toho príkladu chápem, jednoducho si dosádzam za n postupne 1,2,3...ale to potom už nechápem(vyznačil som to v tom obrázku). ďakujem za odpovede.
↑ jozo0025:
Taketo priklady casto vyuzivaju metodu, ze si to takto rozpiseme na zlomky a vacsina zlomkov nam "vypadne". Konkretne, napriklad prve dve jednotky vypadnu, lebo sa navzajom odcitaju a ostane 0. Dalej si vsimni zlomky
alebo trojicu
(nejdu za sebou v poradi, treba vyberat zlomky s rovnakym menovatelom). Takychto trojic bude v rozpisanom sucte vela a sucet kazdej z nich bude 0, takze vypadne. Aby sme to mali prehladne, tak sa to zvykne na papieri skrtat aby sme videli co zostane. Na zaciatku zostane v zatvorke iba zlomok
a na konci tie tri zlomky s premennou n v menovateli.
Dostali sme teda ciastocny sucet pre prvych n clenov a dopocitat limitu pre n iduce do nekonecna uz nie je tazke, pretoze vsetky tri tie zlomky s premennou n v menovateli idu limitne k nule, teda sucet radu bude iba
:)
↑ jozo0025:
No za k postupne dosadzame cisla 1,2,3,...,n. Samozrejme tych cisel je lubovolne vela, v zavislosti od n, takze vsetky vypisat nemozeme. Ale to ani nepotrebujeme, my si dosadime iba prvych 5 a poslednych 6 cisel postupnosti 1,2,3,...,n; inak napisane 1,2,3,4,5,...,n-5,n-4,n-3,n-2,n-1,n. Tieto ked postupne dosadzujeme za k, tak dostaneme zlomky ktore mas uvedene v obrazku.
Este sa mozno pytas, preco prave prvych 5 a poslednych 6. Odpoved je taka, ze nemuselo to byt prave prvych 5 a poslednych 6 (ale takto je to v rieseni na obrazku), mohli by sme dosadit aj prvych 20 cisel a poslednych 20 cisel postupnosti 1,2,...,n; ale bolo by to uz zbytocne vela. Tiez keby sme dosadili iba prve 2 a posledne 2, bolo by to zase malo :)
Diky, čiže ak som to správne pochopil, tak som skúsil sám vypočítať príklad. Zadanie : Rozhodnite o konvergencii daného radu, ak konverguje zistite jeho súčet. Viem, že by som mal asi použiť nejaké pravidlo pre zistenie konvergencie ale nedá sa to zistiť už z toho súčtu? Vychádza mi tam že limita bude rovná nekonečnu (ak sa nemýlim), to znamená že rad nebude konvergovať ale divergovať? Mám ten príklad dobre?
nemate to dobre, tohle je geometricka rada, uci se na stredni skole
↑ jozo0025:
No ale vždyť to je to stejné ! umocněním jednotky na libovolné číslo z oboru reálných čísel je vždy jednotka.

Podle mě je tam zbytečné rvát limitu, stačí obyčejné podílové kritérium, neboť podíl po sobě jdoucích členů je v tomto případě konstantní.
↑ jozo0025:
Podle díferenciálu si vytvoříš matici v tomto případě asi vektor(funkci zderivuješ dle všech proměných) a nebo u Taylora provedeš rozvoj podle toho vzorce a dosadíš body.
↑ jozo0025:
Zde máš pěkně popsané jak se to počítá :) . Jelikož nemáš zadanou funkci h=(h1,h2), takže ji chápej třeba jako konstantu :).
http://mathonline.fme.vutbr.cz/UploadedFiles/816.pdf
↑ jozo0025:
Ty souřadnice ,které si napsal o nějaký příšpěvek dříve f(1,5;4,5), tedy mužeš napsat A =(1,5;4,5)
No teda som sa pokúsil vypočítať to pomocou toho čo bolo uvedené v tom linku :
takže prvá parciálna derivácia podľa x :
prvá parciálna derivácia poľda y :
potom teda dosadím tam tie súradnice (1,5 ; 4,5)
čiže : 

a teda diferenciál :

dúfam že som sa numericky nesekol. Je to dobre? Ak nie čo mám zle tak čo? dik
Stránky: 1 2