Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, chtěl bych prosim zkontrolovat postup.

x_0=0.....R=1
Zjistim konvergenci v krajnich bodech intervalu
a. x=1
zjišťuji konvergenci řady 
zkusím integrální kritérium..
...takže protože diverguje integrál, tak diverguje i daná řada, tedy x=1 nepatří do oboru konvergence
b. x=-1
Zjistím, že daná řada není absolutně konvergentní..zkusím leibnitzovo kritérium- oba předpoklady jsou splněny, tedy řada konverguje neabsolutně(relativně)
Takže obor konvergence je 
Ted akorát nevím, jak tuto řadu sečíst, zkoušel jsem ji zintegrovat, ale pak dál nevím co dál :-)
Díky za pomoc

↑ Ginco:Až bude co kontrolovat, tak to někdo jistě rád zkontroluje :)
Limita podílu dvou po sobě jdoucích koeficientů je 1, poloměr konvergence je proto 1, zbývá rozmyslet krajní body intervalu (-1,1).

Tu řadu bych rozdělil na dvě:
a 
tu první zderivujeme:
zpětným zintegrováním
, protože F(0)=0, máme i C=0,
. Podobně

, opět C=0
Použité součty geometrických řad fungují jen pro x>-1, pro x=-1 je potřeba sečíst zvlášť.
↑ Kondr:
Díky za rady : ale mam pár dotazů : když tam máš F(0)=0 tak to mam brát jako F(x_0)=0 ?
pak jen taková drobnost či co...
a ten závěr...Ta jednotka tam tedy nepatří neboť v ní není definovaná ani F_1(x) ani F_2(x)? promiň, ale trochu jsem to nepochopil, ani s tou -1
Může mi někdo pls pomoct s tímto?
Určete Maclaurina f(x)+poloměr konvergence
Zkoušel jsem to zderivovat a představit si to jako součet řady, pak jsem se snažil z toho vykoumat řadu a následně jí zintegrovat..ovšem marně ...asi díky té odmocnině v derivaci arcsinx.
Koukal jsem na wiki na tu výslednou řadu a tuším, že takto to nepůjde..

↑ Ginco:To F_1,F_2 jsou součty řad. Protože ty řady v 1 nekonvergují, tak F_1 ani F_2 nemá smysl. V -1 zase nekonvergují jejich derivace, takže se to tam nedá počítat přes tu derivaci, ale je potřeba do sumy v zadání dosadit x=-1 a spočítat pár prvních členů, ono je vidět, že se to odečte a zbude jenom -1.
S tím F(0)=0 jsem to myslel tak, že když za x dosadím 0, musí součet řady vyjít 0, napsal jsem ale F omylem bez indexu. S tím mínusem před logaritmem máš samozřejmě pravdu.
Jinak u arcsinu si můžeš napsat 1/(1-x^2)=1+x^2+x^4+x^6+.... a zkusit to odmocnit; výsledek pak stačí zintegrovat. Další možnost je jít na to podle definice a najít tvar n-té derivace a vyčíslit v nule. Nevím, co je rychlejší.
↑ Kondr:
díky..akorát mam ještě dotaz ohledně mého postupu přes integrální a leibnitzovo kritérium : bylo to tedy nesprávně použito?Protože ten interval(pokud jsem to správně pochopil) je <-1,1)
akorát ten Maclaurin mě docela straší...
P.S.
jo a nakonec je to opravdu asi F(x_0)=0 :-)

↑ Ginco:Na intervalu <-1,1) jsme se shodli, do toho prvního příspěvku jsem to dopisoval ještě před tvým editem, oba postupy jsou rovnocenné (ale obvykle postup s limitou podílu koeficientů bývá rychlejší, protože integrál nemusí vždy vyjít tak jednoduše).