Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Veľmi rada by som bola ak by ste mi pomohli s touto úlohou.
Kompozíciou čísla n rozumieme každú jeho usporiadanú partíciu v tvare
, kde
a
pre
. Spočítajte počet kompozícií čísla
.
Za každú pomoc vopred ďakujem!
Poznamka
( stale za predpokladu, ze n a k su dane)
Este jedna kombinatoricka myslienka: vyuzi, ze ked urcime vhodne
,
je automaticky urcene.
↑ xxdadxx:
I když tvoje zadání je velmi nedostatečné, zkus se podívat např. Sem
↑ Honzc:
Zadání má smysl pro pevná n, k.
Stačí si představit n jako n korálků, kde vzniká n-1 mezer. K vytvoření k tříd stačí k-1 mezer vybarvit černě.Jde pak o normální příklad na kombinaci.
↑ krakonoš:
Ono totiž chtělo napsat, že n a xi jsou přirozená čísla a pak to smysl má.
↑ Honzc:
Já to uvažovala jako čísla z N, už jen z toho náznaku , že součet je značen n.Kdyby
nebylo přirozené, tak by to ani smysl nemělo.Možná to ani tak neni chyba studenta, ale zadavatelę toho příkladu
Ahoj ↑ krakonoš:,
Dovolim, si pridat malu poznamku.
To tvoje riesenie je asi najjednoduchsie a ↑ xxdadxx: iste ho z radostou pouzije.
Su aj metody, kde sa da povodny problem transformovat na iny, no to nie je take rychle ako tvoj postup (a je to aj dlhsie, preto som skryl moje #2 ).
Inac, pre niekoho co ma rad lopatisticke pristupy je mozna aj metoda kde sa vyuzije patricia prirodzeneho n na k clenov.
Maly doplnok, ktory upresnuje tu posledny vetu.
Este ma napadlo, ze vseobecny problem v #1 sa da riesit « rekurentne »
Presnejsie pre n=1 mame jedinu kompoziciu.
*
Pre n = 2, mame tieto:
n=2 a
n=1+1 cize dve kompozicie.
*
Pre n=3, mame :
n=3
n=2+1
n=1+2
n =1+1+1
co ukazuje, ze su 4.
*
Pre n=4 mame tieto
n=4
n=1+3
n=1+1+2
n=2+2
n=1+1+1+1
n=1+2+1
n=2+1+1
n=3+1
A tak pre n=4 mame 8 kompozicii.
Vidime, ze na kazdej nasledujucej etape vzdy musime pouzit vsetky predchadzajuce.
( to uz vedie k tomu, ze vysledok by mal byt , ze
… a tuto uvaha uz len treba z formalizovat ....)
↑ krakonoš:
Já jsem zadání pochopil tak, že
není pevné, tj. tvé výsledky je třeba posčítat pro všechna přípustná
, při daném
.
↑ zdenek1:
Ahoj.
Zřejmě ano.Já jen uvažovala, co s tím pro pevná n,k.
↑ zdenek1:
Ale na internetu jsem pojem kompozice čísla vůbec nenašla, abych vyšla z přesné definice. Možná se to česky řekne jinak.
↑ krakonoš:
Něco je v odkazu v příspěvku #4, ale nepomůže to v pochopení "Co autor příkladu vlastně chce?"
Na můj vkus je pevné
moc jednoduché. :)
↑ zdenek1:↑ check_drummer:
Ten článek je hezký, díky.
To vysčítání podle k s pomocí binomické věty je vlastně už jen maličkost.
Ahoj ↑ krakonoš:,
V #8 som trochu rozvinul tu rekurentnu mysienku vo vseobecnom pripade riesenia. Ak sa ti chce to mozes formalnejsie napisat .
Mozno som mal upresnit, ze v ↑ vanok: ide o dokaz indukciou, toho, ze
.
V texte so ukazal, ze vzorec plati pre C(1); C(2); C(3) a C(4) ( aj ked to, ze plati pre C(1) staci na dokaz).
Vieme
sa pise aj takto
.
A ukazme, ze to nam da P(n+1). ( dokoncite...).
↑ vanok:
Ahoj
Mně příjde, že nejlépe ten rozklad i počet kompozic ukazuje s největším přehledem Pascalův trojúhelník.Tam je vlastně i rovnou ta indukce vidět a všechny zákonitosti najednou, alespoň u některých čísel.
Tam je krásně vidět, když zvolíš n, jak se vždy můžeš vydat dvojí cestou směrem nahoru.Radost pohledět!
Pro určení počtu kompozic je to asi nejrychlejší, stačí si uvědomit, že můžeš zvolit vždy dvě cesty a postoupit o patro výš, něco podobného jako u některých čísel v tomto trojúhelníku. Př zvolím 5=4+1 nebo 5=1+4 a přejdu o patro výš k číslu 4.....
Vlastně každé n můžeš zakódovat pomocí doprava, doleva
způsoby, a ani na to ty kombinace vlastně nepotřebuješ přímo.
Já si totiž po letech v první chvíli ani na to nevzpomněla a nebyla jsem ani zvyklá to používat výpočtu n nad k.😊
Poznamka.
Viaceri sme tu dali rozne pohlady ( a aj odkazy na web). No vsak ↑ xxdadxx: vobec nenapisal co vlastne chcel vediet. A to je skoda.
↑ vanok:
Já myslím, že nejde jen o dotyčného studenta, který dotaz zadal.Podle mě to má i velký přínos pro ostatní, kteří se toho účastní, tedy alespoň co se mě týče.Pochopitelně nemohu mluvit za jiné lidi z fóra.
↑ krakonoš:
To je pravda, no ten co chcel o tom nieco vediet nakoniec to mozno ani necita.