Ahoj,
chtěl bych se vás zeptat, jestli nemáte někdo zkušenosti s fisherovo snedecorovo rozdělení? Já vím, jak to vypadá, ale když mi někdo zadá libovolně dvě volnosti, tak netuším, jak se to zakresluje. Nikde jsem to neobjevil :(
Příklad: Nakreslete graf fisherovo snedecorovo rozdělení, pro stupně volnosti 9 a 11. Možná v tom nic není, ale já fakt nemám představu asi.
Děkuji za tipy a podněty ;)
↑ amlo:
Ahoj.
Něco je na www.medcalc.org/manual/f-distribution_functions.php
krakonoš napsal(a):
↑ amlo:
Ahoj.
Něco je na www.medcalc.org/manual/f-distribution_functions.php
Ahoj, děkuji, já ale myslel, jestli se to dá nějak načrtnout ručně víš? :) Jak jsou ty osy a hodnoty na nich a celkově, jak to odhadnout. zda to teda jde jinak, než přes software :)
↑ krakonoš: Pro to, jestli je hustota zvonovitá, je zásadní její chování v 0, nikoli střední hodnota nebo rozptyl.
↑ Stýv:
Takže by se dalo brát , že když je hustota v nule rovna nule, že bude už zvonovitá, resp , že to nastane pro n1>2?
Já tu střední hodnotu a rozptyl hlavně myslela pro porovnání dvou případů, kdy je stejná střední hodnota, různé rozptyly a křivky jsou zvonovité.
Četla jsem, že pokud n2>2 , že exisuje konečná střední hodnota resp. pro n2>4 existuje konečný rozptyl.Ty zbývající případy se musí asi spočíst podle situace individualně, pokud tedy vůbec existují(rozptyl a střední hodnota) .Protože např pro n1=10,n2=1 nelze vzorec rozptylu použít, podle grafu hustoty se mi ale nezdá, že by se to nějak projevovalo, aby neexistoval, nebo šel do nekonečna ,ani u případů, kdy n1=4, n2=4.
Ale na druhou stranu Cauchyho rozdělení taky nemá střední hodnotu, z grafu se mi to ani nezdá nijak patrné, to se asi musí spočíst.
krakonoš napsal(a):
Protože např pro n1=10,n2=1 nelze vzorec rozptylu použít, podle grafu hustoty se mi ale nezdá, že by se to nějak projevovalo, aby neexistoval, nebo šel do nekonečna ,ani u případů, kdy n1=4, n2=4.
Jak si představuješ, že by se to mělo projevovat?
↑ Stýv:
U některých rozdělení, např u normálního ,určuje rozptyl přímo tvar hustoty, přotože je součástí funkce f(x), podobně i střední hodnota. U F rozdělení, ani u Cauchyho tomu tak není, takže z grafu f(x) nelze podle mě nic vydedukovat.V knize je napsáno, že např. u F rozdělení rozptyl existuje a je konečný a je roven příslušnému vzorci pro n2>4.
Jen jsem si říkala, jak je to v těch ostatních případech, jestli vůbec existuje atd...
↑ krakonoš: Pro 2<n2<=4 rozptyl není konečný, pro n2<=2 dokonce neexistuje (aspoň myslím).
Samozřejmě čím větší rozptyl, tím "těžší konce" má rozdělení. Ale z obrázku nepoznáš, jestli jsou tak těžký, aby rozptyl byl nekonečný nebo aby neexistovala střední hodnota.