Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Omlouvam se, ze porad otravuju, ale tato stranka je fakt super. Tohle je muj posledni post za tento den slibuju.
Urcete obsah pravouhleho trojuhelniku, jehoz prepona ma delku 11cm a jeden jeji usek ma delku 8cm.
Mne to vyslo 14cm2 cca, ale ucitelka mi skrtla a.va/2 protoze vzorecek pro PRAVOUHLY trojuhelnik je a.b/2 ze jo?
Jinak je vsechno OK ne? Dekuji mnohokrat :D
↑ Vimtoo:
Řekl bych, že učitelka to škrtla pro vcelku nelogický postup a hlavně pro špatný výsledek (i když jí do hlavy nevidím).
Tu jsou známy úseky na přeponě -> Eukleidova věta o výšce atd.
Jinak, výška na stranu a v prav. trojúhelníku = straně b, takže oba uvedené vzorečky vyjadřují totéž.
A jo vlastne.. no nic, dobře
Cb=8cm
Ca=3cm
C=11cm
v²=8.3
v²=24
v=2
a²=11.3
a²=
a=5,74
S=5,74.va/2 (tady uz je to asi spatne protoze delame pravouhly takze ab/2, ale vysledek je stejny asi)
=14cm² jako vysledek
ona mi napsala va=b takze je vysledek asi spravne fakt nevim..
↑ david_svec: ZROVNA kdyz jsem to dopsal...
Zkusim to vypocitat nejak ted s mindsetem u a.b/2
↑ Vimtoo:
ta výška, kterou si spočítal ale není
, ale 
↑ Vimtoo:
Ano, to je po zaokrouhlení už správný výsledek. :)
Jo jo ja to prave zaokoruhlil. Konecne uz to chapu a muzu spat s cistim svedomim. Dekuji Vam mnohokrat. Tato stranka se mi fakt libi. Drive jsem nevedel jak napsat neco..
Libi se mi ten cerny design, ktery je klidny pro oci. Krasne sofistikovana stranka
↑ Vimtoo:
Dobře, drž se. Až budeš zase někdy něco potřebovat, stačí založit nové téma. :)
↑ Vimtoo:
Ale ještě - to není dogma, že u pravoúhlého trojúhelníku se použije vzoreček S = ab/2.
Strana c je zadána, v_c jste spočítal, takže jednoduše 
Předpokládám, že učitelka vzoreček škrtla pro záměnu výšek, jak upozornil kolega.