Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 11. 2019 14:32 — Editoval s-o-k-o-l (12. 11. 2019 15:34)

s-o-k-o-l
Reputace:   

Pravděpodobnost postupu do play-off

Dobrý den,
chtěl bych požádat o pomoc, jak bych měl řešit tuto úlohu:

Mějme 10 týmů, které mají odehrát 18 zápasů základní části. Výhra = 2 body, remíza = 1 bod, prohra = 0 bodů. Do play-off postupuje 8 týmů a momentálně máme odehráno 12 zápasů - mají tedy nějaké body na svém kontě již. Jaká je pravděpodobnost, že se tým dostane do play-off, tedy do TOP 8.

Vím, že by byla potřeba ještě pravděpodobnost výher v jednotlivých zápasech, to si také jsem schopen udělat pravděpodobnost výhry, remízy, prohry ... ale jak dále?

Zatím mám toto ... P zisk je pravděpodobnost získaných bodů v dalších kolech

//forum.matweb.cz/upload3/img/2019-11/68711_Bez%2Bn%25C3%25A1zvu.png
Děkuji za všechny nápady :)

Kamarád mi teď radí, využij S-matici ... ale to jsem také v lese, jak ji využít :D

#2 13. 11. 2019 16:11

jardofpr
Reputace:   88 

Re: Pravděpodobnost postupu do play-off

ahoj ↑ s-o-k-o-l:

tak pre zaujímavosť, ako si prišiel k stĺpcu K?
Také niečo že jeden z tímov bude mať 36 bodov a ďalší z nich 35 bodov určite nenastane.

Tvoj problém sa mi zdá komplikovanejší než by sa mohlo zdať na prvý pohľad.

Aby si prišiel k rozumnému výsledku, nejakým spôsobom sa zrejme treba dopracovať
ku všetkým možnostiam ako môže vyzerať záverečná tabuľka,
či už budeš modelovať priamo alebo nepriamo.

Na postup do TOP8 môže in general stačiť 8 bodov ale nemusí stačiť 17.

Ak by si chcel pravdepodobnosti ďalších ziskov postaviť na doterajších výsledkoch tímov,
nebude to úplne ono lebo niektoré spolu očividne ešte nehrali (v takomto smere by bolo lepšie po 9tich zápasoch
keď už všetci medzi sebou hrali práve raz ak máš také "rozumné" rozlosovanie).
Toto totiž vyrába ďalší problém ako prísť ku pravdepodobnosti výhra/remíza/prehra pre takéto dvojice
aby tvoj výsledok bol rozumný. Aj tak to nebude úplne ono lebo aj keď tím 1 porazí tím 2 v prvom zápase,
stále môže prísť k čomukoľvek neskôr, pričom s akou pravdepodobnosťou k tomu príde bude
zrejme individuálne dvojicu od dvojice. Úplne opačný extrém je zase dávať všetkým rovnaké šance
z čoho potom zrejme vylezú aj tak nezmysly nakoniec.

Aspoň takto sa to javí teda mne.
Nepredpokladám že ide o školskú úlohu, tak ak sa môžem opýtať, aký je účel tohto cvičenia?
Príde mi, že ak budeš chcieť prísť k niečomu naozaj rozumnému, bude ťa to stáť veľa roboty,
a ak sa bude veľmi popúšťať z presnosti modelu aby si ušetril prácu tak výsledok nebude nič moc.

#3 13. 11. 2019 18:06

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Pravděpodobnost postupu do play-off

↑ s-o-k-o-l:
Ahoj, mám stejný dotaz - jak jsi dospěl k hodnotě P? A ta hodnota P se po každém odehraném kole změní a nebo bude po zbylá kola stejná?
Když znáš to P, tak by to asi nemuselo být těžké spočítat, ale problém jak získat "správné" P.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

Zápatí