Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Takže, mám takový problém s jednou rovnicí na kterou píšu seminární práci.Potřeboval bych s ní pomoct. Mohli byste mi poslat výsledek i s řešením děkuju tady je příklad
Dokažte, že pro každé přirozené číslo m je rozdíl
je dělitelné 60
a určete všechna přirozená m, pro která je rozdíl
je dělitelný 120
↑ tambalistu:
Nemyslíš si, že Ti tady budeme vypracovávat Tvoje seminární práci, že ne? :-) Zkus matematickou indukci. Kdyby byl problém, napiš.
No právě je problém v tom že jsem už úplně v háji zkoušel jsem to všelijak ale nemůžu s tím pohnout
Pouze postrceni, abych tu praci skutecne neudelal za tebe:
lze tez psat jako
a
. No a
. Proc jsou v B dve dvojky? No protoze kdyz je m sude, tak je tam
, a kdyz je m liche, tak jsou tam dve suda cisla m-1 a m+1. Proc je v B trojka? No protoze prave jedno z tri po sobe jdoucich celych cisel m-1, m a m+1 je delitelne tremi. No a proc je v A petka? No protoze zbytky po deleni druhe mocniny libovolneho celeho cisla (tzv. kvadraticke zbytky) peti jsou jen 0, 1 a -1.
Pro tu 120 musime zarucit delitelnost 8 oproti sedesatce, tedy tri dvojky. To uz jiste dotahnes.
↑ musixx: Moc děkuji, takovéto řešení by mě ani ve snu nenapadlo, zkoušel jsem to počítat způsobem který nám profesor vysvětloval v matematickém semináři ale nemohl jsem s tím hnout, teď už to snad zvládnu.
Já bych jen dodal, že je to opět další příklad, který my veteráni pamatujeme, opět domácí kolo :-) Ale vzhledem k přístupu kolegů zde nebudu dávat přímo odkaz, ať si to každý najde sám.