Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj chtěla bych poprosit o pomoc s touto úlohou. Úloha je z učebnice Maturita 2019-2020.
V řešení je sestavená rovnice 2x-100=3x/2
Nevím,. jak k tomu dospět, nebo zda se to dá vyřešit ještě nejak jinak.
Dekuji
Štěpán s mladším bratrem Kájou společně běhali po uzavřeném okruhu. Oba vyběhli ve stejném okamžiku ze stejného místa a přestali běhat, když oba zároveň dorazili do místa svého startu. Přitom Štěpán oběhl zahradu třikrát. Když Kájovi chybělo k tomu, aby se poprvé dostal do výchozího bodu, ještě 100m, běžel Štěpán kolem zahrady již podruhé a právě probíhal týmž místem, v němž byl Kája. Předpokládejme, že oba chlapci běželi stálou rychlostí.
Vypočítejte délku okruhu.

↑ Petik18:
osobně bych řešil takto
Z prvních tří vět plyne, že doba pohybu obou byla stejná, takže 
ale aspoň já nepoznám, zda Kájaa uběhl jedno nebo dvě kola, proto dvě možnosti
nebo 
Z další věty pro oba případy plyne, že zase v nějakém stejném průběžném čase platí
Vyjádřím podíl
pro jednotlivé situace a řeším. Výsledek už nechám na tobě
↑ marnes:
Když běžel Štěpán podruhé, běžel Kája teprve poprvé. Možná něco přehlížím, ale uvažuji-li že Štěpán běžel stále stejně rychle, tak musí být
, kde t je doba, která uběhne do setkání mimo cíl a t s hvězdičkou je doba celkového běhu.
U Káji ale postrádám kolikrát vůbec kolo oběhl, jestli jednou nebo dvakrát,
zda
nebo

↑ krakonoš:
takže máme stejné úvahy, jen ty vyjadřuješ z rovnoměrného pohybu rychlost a já čas. Výsledek by měl být stejný.

↑ krakonoš:
jj, dík za upozornění. V textu píšu dvě nebo tři, ale v rovnicích mám jedno nebo dvě :-) Opraveno.