Zdravím,potrebovala by som pomoct s prikladom,ktory treba spravit v MP a v kolmej axonometrií.Kedže nemam ani šajnu ako začať,tak keby sa nasiel niekto kto by vedel napísať postup bola by som velmi vdačna :) príklad znie:Je daný šikmý valec,ktorého podstava je kruh v pí rovine so stredom S(3,5,0),r=4 a S´(-4,10,10) je stred druhej podstavy.Zostrojte rez valca s rovinou alfa(-13,9,8). Začala som ho riešiť v mongeovke ale okrem nákresu valca vobec neviem ako sa pohnuť dalej.
Hezký den.
janat napsal(a):
... Kedže nemam ani šajnu ako začať,tak ...
Vždyť jste začala ... a myslím dobře.
Obrysem řezu bude elipsa se středem v průsečíku O přímky SS' s rovinou α - takže průsečík sestrojit. K dalšímu řešení v MP - viz ilustrační náčrtek postupu (jen půdorys):
↑ Jj: No zaciatok je všetko co som vedela, ďalej už nie :).... Takže pomocou afinity vzniknú združené priemery, čiže musím spraviť elipsu rytzovou konstrukciou?.... A do narysu po ordinalach prenesiem body a tiež rytzovou? Ak to teda chápem správne.... A ďakujem
↑ janat:
Na tu už jsem zapomněl. Ale pokud se nepletu i tak se nevyhnete sestrojení os elipsy -> Rytz, a způsob konstrukce bodů už asi může být různý.
Tady Odkaz je popsána "příčková" konstrukce bodů elipsy přímo ze sdružených průměrů. Ale zřejmě bude záležet na tom, co uzná škola.