Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
snažím se udělat zadání, kdy máme nakreslit tři neizomorfní grafy podle věty Havel-Hakimi se stupňovou posloupností (6, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 2) a pečlivě zdůvodnit, proč nejsou izomorfní.
Rád bych požádal o pomoc s tímto příkladem.
Již mám udělanou kompletní redukci a nějaké 3 grafy s touto posloupností, ale nevím, jak správně ověřit, jestli jsou izomorfní nebo ne, případně, opravit ty grafy tak, aby všechny 3 nebyli izomorfní a zdůvodnit, proč nejsou izomorfní.
Redukci mám takto:
(6, 3, 3, 3, 3, 3, 3, 2)
(2, 2, 2, 2, 2, 2, 2)
(2, 2, 2, 2, 1, 1)
(2, 1, 1, 1, 1)
(1, 1, 0, 0)
(0, 0, 0) - vím tedy, že je grafová tato posloupnost
Toto tedy jsou 3 nějaké grafy s touto posloupností, ale nevím, jestli se tím myslí to kreslit v samotné redukci a 3x neizomorfně nebo ve finální fázi. Můžeme mi prosím pomoci s tímto?
Předem děkuji každému za pomoc.
Martin
↑ martin_a1:
Ahoj, proč myslíš, že jsou ty grafy neizomorfní? Podle mě izomorfní jsou.
↑ martin_a1:
Ahoj, taky si myslim, ze vsechny ty tve grafy jsou izomorfni.
Navod, jak vytvorit dalsi 2 neizomorfni:
1) Vytvor graf, kde je 2 spojena s 6 a maji spolecneho "souseda"
2) Vytvor graf, kde je 2 spojena s 6 a nemaji spolecneho "souseda"
Myslíte takto? Jsou nyní neizomorfní? Respektive, že už nejsou stejné? Zkusil jsem teda udělat ty dva tak, že vrchol stupně 2 je spojen s vrcholem stupně 6 a v jednom případě je společný soused 3 a v druhém ne. Je to nyní správně i, co se týče tohoto odůvodnění?
Předem opět děkuji každému za odpověď.
Stránky: 1