Dobrý den,
měli jsme za úkol najít mocninný rozvoj funkce sinu a určit jeho hodnotu v hodnotách 10, 20, 15636, 0.(ve stupních)
opakovanou derivací jsem došel k tomu že sin x = 
teď ale nevím jestli mám do téhle řady dosazovat stupně v úhlech nebo v radiánech.

Taylorov polynomický rozvoj je väčšinou vnímaný ako učivo VŠ a tam sa v prípade goniometrických funkcií počíta výhradne s radiánmi.
Tak trochu ma udivuje, že to preberáte v rámci SŠ matematiky, ešte o to viac že je to v rámci gymnaziálneho učiva. Môžem sa opýtať, aké gymnázium navštevuješ? Máte nebodaj triedy/odbor so zameraním na matematiku?
↑ Ferdish[/re[re]p594375:
Teď jsme v prváku na čtyřletém gymplu. Učitelka nám řekla ať se to naučíme společně s derivacemi a integrály, že to budem potřebovat na olympiádyn
Studuju obyčejné všeobecné gymnázium.
↑ Pozitron:
Takže funkci sin x aproximuji takhle:
Sin 20° = sin 20pí/180
Sin 20 =

Pak jen řadu sečteme na co nejvíc členů.
Je postup správně?

↑ Pozitron:
Tak to ste dobrí...za svojich gymnaziálnych čias som sa tiež účastnil MO, ale okolo derivácií, integrálov a vecí s nimi súvisiacimi sme sa pri príprave ani nečuchli :D
↑ Pozitron: Len aby nahodou nevznikol dojem, ze stredna skola = stupne a vysoka skola = radiany. Nie je to tak. Stupne su akysi pozostatok z neviem akych hlbin historie, mozno z babylonskej rise, kde sa pouzivala sestdesiatkova sustava. Zial uz sa prilis zauzivali na to, aby ich skolstvo ignorovalo, preto sa aj v skole spominaju. Z hladiska samotnej matematiky ale nie je absolutne nijaky dovod zaoberat sa stupnami a ich pouzivanie sposobuje skor problemy. Staci ak pouvazujes o vyrazoch ako
. Po dosadeni v stupnoch dostaneme znacny nezmysel. Navyse ich pouzivanie je hlboko neintuitivne - co ma pravy uhol spolocne s cislom
? Naproti tomu uhlova miera je dlzka obluku na jednotkovej kruznici, teda nieco velmi prirodzene a predstavitelne. Zaver - cim skor zacnes ignorovat stupne, tym lepsie.