Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, nerozumím zápisu konstrukce.
Př- Sestrojte troj. ABC
Dáno r=3cm poloměr kružnice opsané
b=4cm
a=5cm
Konstrukce
1)k1,k1(C,4cm)
2)k2,k2(S,3cm)
B: 1)k2
2)k3(C,5cm)
Nerozumím, proč jsme napsali konstrukci u bodu B. Není to vždy jen jedna řada, toho, co vidíme?
Proč tam máme bod B je toto a toto. Děkuji mnohokrát
Myslím si, že B znamená jiný postup řešení.
A) úlohu vyřešíme, že sestrojíme rovnoramenný trojúhelník o stranäch 4,3,3.Potom sestrojíme opsanou kružnici, pak bod B.
NEBO
B) Nejprve sestrojíme opsanou kružnici, pak na ní zvolíme bod C, následně body A, B
↑ Ferdish: Tam když jsem měl ty tři kružnice tak jsem pravítkem to měřil. Např Bod C z kružnice 2 je 4 cm tak to spojím atd..
Jinak sám nerozumím Vaší otázce, nějak jsem to opisoval z tabule a tak to bylo tak už nevím. Hlavně nerozumím tomu postupu kdy najednou máme B: něco a něco.
Vídím to poprvě co se týče konstrukčních úloh :D
↑ krakonoš: Ted jsem to zkusil a není tomu tak. Vždy mi všechny strany vychází stejně. Opravdu nechápu, proč se to tak zapisuje. Ještě jsem zapomněl dodat, že tam je u prvních dvou písmeno A a u posledních je to písmeno B. Narýsovat to jde v pohodě, ale jak je to napsaný je divný.
↑ misaH: Jen nerozumím tomuhle
B: 1)k2
2)k3(C,5cm)
Proč tam je písmeno B? Jak to s tím souvisí?
==================================================
Když jsme narýsovali ty tří kružnice, tak se nám protly a vznikly nám tam body, já jsem si našel jeden bod, kterej byl od bodu C 4cm a takhle jsem to udělal.
Ináč krakonoš môže mať pravdu - možno učiteľ chcel naznačiť, že v princípe existujú 2 postupy.
Buď začneš úsečkou b=AC, nájdeš S, zostrojíš kružnicu so stredom S a polomerom 3 a potom dorobíš ďalšou kružnicou B
alebo
začneš kružnicou, zvolíš na nej C a dorobíš kružnicami A,B
(osobne sa domnievam, že by sa opísanou kružnicou začínať nemalo - ale zostrojiť sa to tak dá)
To, čo si napísal, nie je žiaden postup (zápis) konštrukcie.
↑ Vimtoo:
No - môže to byť druhý spôsob konštrukcie, keď začneš danou opísanou kružnicou (atď.) a nie niektorou stranou.
A ako píšem, mne sa vidí, že takto by sa začínať nemalo.
Ale môže to byť aj postup, ako zostrojiť bod B, keď je tam kružnica z C s polomerom 5.
V žiadnom prípade to, čo si napísal, nie je postup konštrukcie. Krajne ide o nejaký rozbor alebo čo, nepresne zapísaný.

Kolegyne mi čítajú myšlienky :-) tiež si myslím, že "B:" neznamená v tomto prípade označenie bodu, ale označenie alternatívneho postupu.
Vimtoo napsal(a):
↑ Ferdish:
Jinak sám nerozumím Vaší otázce, nějak jsem to opisoval z tabule a tak to bylo tak už nevím.
No ak to nevieš ani ty, čo presne na tej tabuli bolo napísané, odkiaľ to mám vedieť ja alebo misaH či krakonoš? My môžeme pracovať iba s informáciami, ktoré máme k dispozícii od teba...
Jestli Vás to zajímá, tak v pondělí sem napíšu co to přesně bylo až se zeptám profesorky..
Už začínám věřit jen tomu, že je to jen jiný postup, to je vše. Taky si ujasním, jestli jsem to opsal správně.
Jinak děkuji všem.
Jinak ohledně toho postupu bych jen psal k1, k1 (C,4cm) až ke třetí kružnici protože jiný postup v tom nevidím kdybych to měl udělat sám z hlavy.
Napsal bych jen postupy těch kružnic a bylo by to vše, myslím, že bych to takhle měl mít správně.