Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 01. 2008 10:45

Vergil
Reputace:   

2 zápočtové příklady - kombinatorika, teorie grafů

Dobrý den tyto příklady jsou u nás jako zápočtové:

Kombinatorika
Trenér fotbalového družstva má k dispozici o obránců, z záložníků a u útočníků, kde o,z,u ∈ N, o,z,u≥4. Dále k záložníků, k∈ N, 3 ≤ k ≤ z, může hrát i v útoku. Kolik různých sestav může trenér vytvořit, pokud hraje systém 4-3-3, tedy 4 obránci, 3 záložníci, 3 útočníci?

Teorie grafů
Nech? každé dva cykly v souvislém cyklickém grafu G mají nejvýše jeden společný vrchol. Najděte vztah mezi počtem koster tohoto grafu a délkami jednotlivých cyklů.
Návod: Označte si délky cyklů například m1,m2,... ,mk pro k≥1 a dokažte, že pokud dva cykly C a C' nemají žádný společný vrchol, pak existuje jediná dvojice vrcholů u∈ C, v∈ C' taková, že v G existuje přesně jedna (u,v)-cesta. Tento fakt vám napoví jaká je struktura grafu.

Děkuji za jakoukoli pomoc!

#2 11. 01. 2008 13:19 — Editoval Fanouš (11. 01. 2008 13:24)

Fanouš
Zelenáč
Reputace:   

Re: 2 zápočtové příklady - kombinatorika, teorie grafů

Už dlouho jsem kombinatoriku nedělal, ale možná by ten první příklad mohl vypadat takhle:
http://img339.imageshack.us/img339/8140/kombinacnicislado7.jpg

Ale rozhodně se na to prosím někdo mrkněte, protože mi to přijde takhle nějak moc jednoduchý... A pokud je to špatně, tak mi moc nenadávejte :)

Uvažoval jsem tak, že jsem do zálohy stavěl postupně 0x záložník/útočník a 3x čisté záložníky, 1x záložník/útočník a 2x čisté záložníky a pak 2x záložník/útočník a 1x čisté záložníky a poslední jsou 3 záložník/útočník a 0 čisté záložníky. Zbytel záložníko/útočníků jsem kombinoval s útočníky do útoku. Obrana je snad dobře...

#3 11. 01. 2008 13:42

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

podle mne by to mohlo byt takto: $ {o \choose 4}{z \choose 3}{u \choose 3} + {o \choose 4}{z-k \choose 3}{u \choose 2}{k \choose 1} + {o \choose 4}{z-k \choose 3}{u \choose 1}{k \choose 2} + {o \choose 4}{z-k \choose 3}{k \choose 3}$. prvni clen rika, ze vybiram 4 obrance, 3 zalozniky a 3 utocniky, druhy clen: 4 obrance, 3 cisti zaloznici a do utoku 2 utocnici a jeden zaloznik/utocnik, analogicky zbytek, snad je to spravne.

#4 11. 01. 2008 16:46

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Tak já taky přidám svůj odhad:
$ {o \choose 4}{z \choose 3}{u \choose 3} + {o \choose 4}{z-1 \choose 3}{u \choose 2}{k \choose 1} + {o \choose 4}{z-2 \choose 3}{u \choose 1}{k \choose 2} + {o \choose 4}{z-3 \choose 3}{k \choose 3}$
Kombinatorika mi nikdy nešla, ale chybu v ůvaze taky nevidím.
1) řekněme že do útoku pošleme právě i záložníků.
2) do obrany máme (o nad 4) možností.
3) do útoku vybereme i záložníků (k nad i) způsoby a 3-i útočníků (u nad 3-i) způsoby,
máme tedy (k nad i)*(u nad 3-i) možných útoků.
4) zbylo nám z-i záložníků, z těch vybereme zálohu (z-i nad 3) způsoby
5) přes všechna možná i (tj. od 0 do 3) sečteme součiny počet_záloh*počet_útoků*počet_obran

A ke grafům: všimněme si, že pokud odstraníme z jednoho cyklu jednu hranu, počet cyklů klesne o 1. Pokud z cyklu ostraníme dvě hrany, zrušíme spojitost.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#5 11. 01. 2008 17:19

plisna
Místo: Brno
Reputace:   

@ Kondr: souhlasim s tebou a tvym vysledkem, v me uvaze byla chybicka

#6 11. 01. 2008 17:57

Vergil
Reputace:   

↑ Kondr:
Děkuji moc za kombinatoriku :-) Ale nejsem si zcela jist jestli chápu to s těmi grafy...Nešlo by to trošku rezvést?

#7 11. 01. 2008 18:39

Fanouš
Zelenáč
Reputace:   

Ke kombinatorice pro Kondr a Plisna:
pokud bude o=4, z=4, u=4 a k=3 (asi nejjednodušší možnost, aby to splnilo zadání), tak dle tvého vzorce budou poslední dva členy součtu 0, takže bude počet možností bude dle tvého vzoce 1.4.4+1.1.12.3=52.

Uvažujeme-li tohle triviální zadání a nasadím-li 4 obránce (1 možnost), do zálohy dám jen čisté záložníky (4 možnosti), tak podle mě, můžu nakombinovat do útoku všechy útočníky a všechy záložníko-útočníky a těch je 4+3=7 (takže 7 nad 3 = 35), takže to už je 1.4.35=140 možností a to je pouze část všech možností (podle mě)...

Co myslíte?

#8 11. 01. 2008 21:37

Kondr
Veterán

↑ Fanouš:Myslím, že jsi špatně pochopil zadání. Záložníků je celkem z a k z nich umí hrát v útoku. Proto pro tu nejjednoduěěí možnost bude těch kombinací poměrně málo.

#9 11. 01. 2008 21:47

Kondr
Veterán

Ke grafům: je zřejmé, že žádné dva cykly nemají společnou hranu. Každá jeho kostra vznikne tak, že z každého cyklu odstraníme právě jednu hranu (protože si můžeme vybrat jakou, máme celkem m1*m2*...*mn možných koster). Nástin důkazu: Pokud z některého cyklu žádnou hranu neodstraníme, cyklus tam zůstane a nemáme kostru. Pokud odstraníme hrany dvě, zrušíme spojitost.

#10 11. 01. 2008 22:31

Fanouš
Zelenáč
Reputace:   

↑ Kondr:
Pokud je to takhle, tak je to jasný, ale myslím, že to zadaní jde chápat dvojím způsobem, ale z té podmínky pro to k to bude jak píšeš. To slovo "Dále" jsem prostě pochopil jako další hráče...

#11 12. 01. 2008 21:58

Vergil
Reputace:   

↑ Kondr:
Pokud to tedy správně chápu tak pro zadanou možnost systému 4-3-3, tedy 4 obránci, 3 záložníci, 3 útočníci bude celkem 52 možností jak sestavit tým?

#12 13. 01. 2008 02:24

Kondr
Veterán

↑ Vergil:pokud bude systém 4-3-3 a současně o=4, z=4, u=4 a k=3, bude možností 52.

#13 13. 01. 2008 18:48 — Editoval Vergil (13. 01. 2008 22:21)

Vergil
Reputace:   

↑ Kondr:
Ještě bych se chtěl ujistit jestli uvažuji správně. Pokud napíši že počet koster tomto grafu je roven - (délka cyklu 1 nad 1) * (délka cyklu 2 nad 1) * (délka cyklu n nad 1). Je moje uvaha správná?

A ještě to tvrzení, že pokud odebereme z cyklu 2 hrany přerušíme tím spojitost -> Opravdu je tomu tak vždy? A pokud ano proč?

Ještě jednou moc děkuji

#14 14. 01. 2008 19:06

Kondr
Veterán

Vergil napsal(a):

Je moje uvaha správná?

Ano (ikdyž místo (x nad 1) stačí psát x).

Vergil napsal(a):

Opravdu je tomu tak vždy?

Pouze pokud platí, že v grafu mají dva cykly společný nejvýše jeden vrchol.

Vergil napsal(a):

A pokud ano proč?

Protože odstranění hrany (a,b) a (c,d) ze stejného cyklu způsobí, že se tímto cyklem už z a do b nedostaneme. Pokud se tam dostaneme jiným cykem, měly dva cykly společnou hranu.

Zápatí