Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mel bych dotaz ze zakladu linearni algebry. Ve skriptech "Uvod do algebry, zejmena linearni" - Petr Olsak (http://petr.olsak.net/ftp/olsak/linal/linal.pdf) jsou na str. 26 uvedeny "Základní vlastnosti lineární (ne)závislosti" (Věta 2.17). Chtel bych se zeptat na vlastnost cislo 6, ktera zni:
Samotný vektor (chápaný ovšem jako skupina vektorů o jednom prvku) je lineárně nezávislý právě tehdy, když je nenulový.
Muj dotaz:
Jak muze byt samotny vektor nezavisly? O nekolik stranek drive se pise, ze ma smysl se bavit pouze o skupine vektoru, pokud se bavime o linearni (ne)zavislosti vektorů (viz. Poznamka 2.11 na str. 19). Jestli tomu rozumim dobre, tak to znamena, ze ma smysl se bavit o linearni (ne)zavislosti pouze tehdy, mame-li k dispozici minimalne 2 vektory. Nerozumim textu v zavorce u Vety 2.17, ze vektor je chapany jako skupina vektoru o jednom prvku. Tomu teda vubec nerozumim.
Pomuze mi to nekdo prosim vysvetlit?
A.
↑ Andrew123:
Ahoj, to plyne z defineice linearni nezavislosti:
Skupina vektoru je linearne nezavisla prave tehdy, kdyz plati implikace
No a pro libovolny nenulovy vektor plati:
,
takze je linearne nezavisly.
↑ misaH:
Ahoj,
ze 1 vektor tvori jednoprvkovou skupinu, tak tomu samozrejme rozumim.. Linearni (ne)zavislost jsem ale chapal, ze je to vlastnost mezi vektory (viz ta poznamka 2.11), Predstavoval jsem si to analogicky k necemu jako je napr. usporadani prirozenych cisel. Tj. pokud mam jedno cislo, tak nemuzu rici, ze je jedno vetsi/mensi, kdyz nemam k dispozici druhe cislo.., protoze k porovnani cisel je potreba mit minimalne 2 cisla, jedno cislo nestaci a je to malo. Takhle jsem uvazoval a nerikam, ze jsem uvazoval dobre..:-)
↑ laszky:
Super, dik za vysvetleni.
Mozna jeste doplnujici otazka..
Muze byt samotny vektor take zavisly? Predpokladam, ze ano a to tehdy, kdyz je nulovy, protoze existuje netrivilani linearni kombinace, ktera je rovna nulovemu vektoru. Je to tak?
↑ Andrew123: Nezávislost jednoho vektoru asi nemá žádnou rozumnou interpretaci, podobně jako třeba součet 0 čísel. Někdy je ale dobré mít tyhle speciální případy rozumně definované, aby je člověk nemusel stále nějak speciálně ošetřovat. Abys mohl např. říkat "nechť A je množina nezávislých vektorů" místo "nechť A je množina nezávislých vektorů nebo obsahuje právě jeden vektor a ten není nulový".
↑ Stýv:
Jo jo, asi jako když máme hrst věcí, které jsou stejné - a chceme to rozšířit i na případ, kdy máme jen jednu (stejnou) věc...
(jen jdu kolem a nějak mě to napadlo....)
Ahoj ↑ MichalAld:,
Akoze nejaky vyrok, alebo jeho kontrapozovany vyrok su ekvivalentne, tak pouzit jeden alebo druhy je bezne.
A v tomto cviceni, niekomu sa ten kontrapozovany vyrok moze zdat viac intuitivny.
↑ Andrew123:
Ahoj. Uvedu jiště jiný pohled na zmíněnou problematiku:
Základním pojmem je zde seznam prvků (v našem případě vektorů), tedy jakási konečná či
nekonečná posloupnost. Seznam může být jednoprvkový i prázdný, konkretní prvek se v něm
může vyskytovat i vícekrát (tj. na různých posicích). Jdeme-li na pojem lineární závislosti vektorů
přes jejich seznamy (snad je zřejmé jak), potom nejasnosti, o kterých píšeš, nevzniknou.
Stránky: 1