Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, prosím poradil by mi někdo s touto úlohou?
Na ohybovou mřížku dopadá kolmo rovnoběžný svazek monofrekvenčního světla, tak že sin alfa = 0,25
Vypočítej, pod jakým úhlem se odchýlí maximum druhého řádu?
Snažila jsem se vyřešit podle vzorce sin alfa = k.lambda/B , ale nevím jaké hodnoty si za tento vzorce dosadit.
Děkuji moc za radu :)
Ahoj, přilož prosím i vlastní pokus o řešení, viz pravidla: https://forum.matweb.cz/misc.php?ac … es#vlastni 🙂

↑ VeroNike:
Slečna, neviem ako pre mojich kolegov, ale pre mňa je váš obrázok o veľkosti 204x320 pixelov a danej ostrosti/kvalite absolútne nečitateľný i na obrazovke s "biednym" HD rozlišením.
Prosím pokúste sa uploadnúť väčší a lepší. Ďakujem.

↑ VeroNike:
Áno, oveľa lepšie. Len posledné 2 dotazy predtým než odpoviem:
1. Uhol
pre ktorý platí
je uhol odchýlky maxima 1. rádu?
2.
vo vašich rovniciach je mriežková konštanta?
↑ Ferdish:
v zápise mám napsáno, že b=perioda
a alfa jsem si prostě určila, že bude u prvího řádu. Nevím jak u tohoto přikladu postupovat. Vždy jsem počítala se všemi hodnotami zadanými.
Tohle je cele zadání, proto jsem se zeptala na pomoc.
Ráda bych vám odpověděla,ale sama prostě nevím jak na to přijít nebo jak z toho zadání vyvodit co patří jak kam,pardon.

Periódou je myslená vzdialenosť, s akou sú od seba vzdialené vrypy ohybovej mriežky (aj keď mne príde správnejšie ju nazývať skôr optická alebo difrakčná mriežka), teda mriežková konštanta :-) .
Ak teda budem predpokladať správnosť prvej časti súvetia (svetlo dopadá na mriežku kolmo), uhol
bude teda zodpovedať uhlu odchýlenia svetelných lúčov pre interferenčné maximum 1. rádu. V tom prípade vyzerá výpočet správne.