Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ vlado_bb:
Ahoj:-),
ne, jde o 20tou derivaci 
děkuji.
↑ mikraa:Aby si si zjednodusila zapisy, skus to takto: ide o funkciu typu
, kde
je polynomicka funkcia. Skus postupne hladat jej derivacie a mozno sa ukaze, ze isty vzor sa opakuje, no a z neho budes vediet vseobecne zapisat
-tu derivaciu. Neviem totiz, ci sa od vas chce iba dvadsiata, alebo lubovolna derivacia. Tak napriklad
Sucasne si uvedom, ze v nasom pripade
.
Ina moznost by bola tento postup aplikovat na sucet
.
↑ vlado_bb:
Děkuji, ale právě, že zatím jsem dělala ty derivace postupně a vždy jsem se dobrala správného výsledku. A vím, že je na to vzorec Leibnizův pro n-tou derivaci součinu a to právě neumím a pro sin x a cox x je také vzorec. Tak jsem chtěla poradit jak na to se vzorci:-)
↑ vlado_bb:
Mám tyto vzorce a nemumím je aplikovat na ty příklady.
Mohl bys mi poradit, jak na to?
Děkuji.
Ahoj ↑ vlado_bb:,
nezlob se, ale stejně nevím, jak na to. Udělala jsem to do čtvrté derivace, nevidím, že by se nějaký vzor opakoval. Věděl bys prosím, jak určit tu derivaci jakýmkoliv způsobem, kromě toho, že bych opravdu postupně derivovala 20x?
Děkuji.
↑ vlado_bb:
moc díky, ale já ten vzorec právě neumím použít. Za u dosadím
? To mi vyjde něco naprosto šíleného. Můžeš mi, prosím, poradit, ajk na to, tedy? Děkuji
↑ vlado_bb:¨ano chci derivovat, jak píšeš, ale psal's, že mám použít ten vzorec žlutě orámovaný. No a tam je
, tak jsem dosadila za to
??? No a právě pořád píšu, že ten vzorec neumím použít...
Prostě vůbec nevím, jak to derivovat, když nechci 20x. Děkuju.
↑ vlado_bb:,
No jo... ale pak mám každý výraz derivovat zvlášť podle toho vzorce? Vždyť pak ten vzorec postrádá logiku, když budu muset postupně derivovat (u) 20.derivace, pak zase (u) 19. derivace... A to je ono, že to prostě nechápu... Jak do toho vzorce dosadit? Děkuji moc.
↑ vlado_bb:
Ahaa, promiň, už se bojím zeptat, takže derivuju ten polynom, kde mi při třetí derivaci vyjde 0, to chápu. A pak zvlášť derivuju to sin(x)? Tz., že mohu použít ten vzorec v růžovém rámečku, a vyjde mi
? Chápu to dobře, nebo zase ne? Nezlob se. Děkuji.
↑ mikraa: Nevidim dovod pouzivat ten vztah v cervenom ramceku, staci to, co uz urcite vies, teda

Vidime teda, ze kazda stvrta derivacia sinusu je rovnaka (pripadne si ich napis).
No a uz len dosadenie, jedine, co treba zratat, bude
, inak to ide v podstate z hlavy. A
vlastne tiez z hlavy.
↑ vlado_bb:
Moc děkuji, konečně jsem pochopila, jak na ten vzorec:-) Byla to ale dřina:-) Díky za trpělivost:-)