Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň. V zadaní úlohy je napísané:
Dokážte, že rovnica x=cos(ln x) má na intervale (0,1) riešenie. Určte počet riešení tejto rovnice na tomto intervale.
Mohol by mi prosím poradiť niekto, akým smerom sa uberať?
Dala som si ju vykresliť a viem, že riešenia sú 3. Ale neviem ako to podložiť výpočtom. Ani o čo sa oprieť. Ďakujem za každý návod a radu.
↑ Sima123:Zamysli sa nad priebehom funkcie
v pravom okoli nuly.
↑ vlado_bb:
Vidím ju nakreslenú, vďaka programu, ale neviem ako na to prísť cez čísla. Priebeh funkcie som zatiaľ riešila len cez derivacie a zistovala tak lokalne extrémy, prípadne viem asi určiť monotonnost a ohraničenosť, ale netuším ako mi to pomôže pri zisťovaní počtu riešení.
↑ Sima123: Ziadne derivacie nepotrbujes. Vsimni si spravanie logaritmickej funkcie v okoli nuly. Odhadnut pocet nulovych bodov a bodov, kde
nadobuda hodnotu
nemoze byt pre studentku FMFI najmensi problem.
↑ vlado_bb:
Okej. Počet nulových bodov je 3 aj počet bodov kde funkcia nadobúda hodnotu 1 je 3. Prečo mi z toho vyplýva, že počet riešení je 3? Uniká mi asi niečo z teórie. Nikde v zošite neviem nájsť vetu alebo definiciu alebo čokoľvek čo by na toto odkazovalo.
↑ Sima123:Staci si uvedomit, ze ide o spojitu funkciu. Medzi tie tri nulove body pravej strany si zaradila aj
? Ako si zistila, ze su prave tri?
↑ vlado_bb:
Ale tady se vůbec nemá počítat, kdy je cos(lnx)=1.Zde je cos(lnx)=x
Stačí si označit lnx jako y, uvědomit si čemu je rovno x, a že y<0.
↑ krakonoš: Predpokladam ze ↑ Sima123: rozumie preco su dolezite nulove a jednotkove hodnoty funkcie na pravej strane a ako sa vyuzije Darbouxova vlastnost.
↑ vlado_bb:
Mně příjde, že to vede na aplikaci Bolzanovy věty na intervalech
, kde k je sudé
↑ krakonoš:Dakujem, mne je ale riesenie ulohy od zaciatku jasne. Predpokladam, ze uz aj zadavatelke, nakolko sa neozyva.
Stránky: 1