Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Petik18:
Ahoj Petiku, dokresli si tam vsechny rovnobezky se stranama trojuhelniku ABC (prochazejici body P,Q,R,S). Pak to hned uvidis ;-)

↑ Petik18:
1) co můžeš říct o trojúhelníku CQS, CPR, CAB?
2) Jaké jsou tedy rozměry?
3) jaké jsou tedy obsahy?
Ahoj ↑ Petik18:
Alebo este, staci vyuzit podobnost troch trojuholnikov tvojho obrazku, a urcit ich obsahy. A vdaka tomu nast odpoved na dane otazky.
↑ Petik18:
Drž sa rady od kolegu laszky, je to určite najmenej bolestivé a veľmi rýchle, úlohu tak možno vyriešiť úplne spamäti.
(Dá sa ešte využiť aj to - priamy dôsledok postupu od laszkyho a aj podobnosti - že ak sa rozmery zväčšia dvakrát, obsah sa zväčší 4-krát, ak sa rozmery zväčšia trikrát, obsah sa zväčší 9-krát, všeobecne - ak sa strany zväčšia n-krát, obsah sa zväčší n na druhú-krát.)
No asi jsem slepá ale s těma rovnoběžkama mi vznikne nový větší trojúhelník, ale dál nic nevidím
ale ty trojúhelníky
CQS, CPR, CAB jsou si podobné
CQS je podobný CPR - strany trojúhelníku CPR jsou dvakrát větší,
CPR je CAB - strany trojúhelníku CPR jsou 2/3 stran trojúhelníku CAB
↑ Petik18:
Ahoj
Stačí když si trojúhelník doplníš na rovnoběžník a prodloužíš do něj tu silnici, uvidíš to hned.
↑ krakonoš:qw
tak to jsou v tom rovnoběžníku, budou tři stejné pruhy
jeden pruh má velikost 140/3
a ten pruh toho pole v tom základním trojúhelníku tedy 70/3
a pak už odečtu 70 - 70/3 a je výsledek k druhé otázce?
↑ Petik18:
Když máme tři stejné díly , kolik tvoří jeden díl, když to vyjádříme zlomkem vzhledem k celku?
↑ Petik18:
To je k příkladu 15.1 výsledek, protože je to třetina v rovnoběžníku, zároveň jsou ty trojúhelníky stejné z hlediska vyšrafované plochy, tak to musí být 1/3 i v tom trojúhelníku. Je to vlastně podobné jako kdybys měla dva dorty, kde každý má 3 kousky. Odebereme-li od každého jeden kus, odebrali jsme třetinu z každého dortu a zároveń třetinu všech dortů.
↑ krakonoš:A co se týče druhé odpovědi
Když celek má 0,7 ha. Silnice tvořila 1/3 plochy. Kolik bude tvořit zlomkem zbývající plocha a kolik to bude hektarů?
↑ Petik18:
Ano, jak to spočítáme?
↑ krakonoš:
mockrát děkuji, a omlouvám se, že mi to tak dlouho trvá než mi to dojde
Ten rovnobežník je pre túto úlohu výborný nápad, ale nechápem, čo bolo na tých rovnobežkách nepochopiteľné...
9 maličkých rovnakých trojuholníkov v celom ABC, zafarbené 3
Funguje pri všetkých úlohách podobného typu, aj tých, ktoré sa nedajú doplniť na rovnobežník.
↑ misaH:
Ahoj
Já totiž když jsem uviděla to zadání, tak mě napadl hned ten rovnoběžník a pak i podobnost trojúhelníků, přes kterou je postup delší, ale znám už Cermat!
Ale myslela jsem , že laszky má na mysli také tohle, to s těma trojúhelníkama mě nenapadlo, to je taky pěkné řešení.