Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Zadání příkladu: Kolik šesticiferných čísel lze sestavit pokud se mají skládat ze dvou trojek, dvou nul a dvou dvojek?
Vím, že se to má řešit permutací s opakováním. Vypočítal jsem počet všech možností jako: 
Vím, že tam jsou zahrnuty i čísla, která začínají nulou(nebo dvěmi nulami) a že tyto čísla musím odečíst. Jenže já netuším jak zjistit počet těchto čísel.
Děkuji za všechny rady.
↑ david_svec: Koľko je tých, ktoré začínajú dvomi nulami? Aké sú to čísla?
↑ vlado_bb:
Ty čísla, která mají dvě nuly na začátku bych spočítal asi takto:
je to tak?
↑ david_svec:
Šest jich je, to si můžeš vypsat jednotlivé případy, na to ani nepotřebuješ kombinatoriku.Proč ale ve jmenovateli uvádíš 1!?
↑ krakonoš:
Máš pravdu, to je špatně, výsledek to sice nezmění, ale nemá tam být. Byla by tam kdybych měl na začátku jen jednu nulu a výsledný vzorec by pak vypadal ještě trochu jinak.
↑ david_svec:
Hezký den.
Řekl bych, že počet sestavitelných čísel by mělo jít určit i takto:
- z dvojek a trojek lze sestavit šest čtyřmístných čísel,
- každé z nich lze rozšířit vložením dvou nul na šesticiferné číslo (nuly vkládat po jedné nebo dvou jen do mezer mezi ciframi a doprava za číslo),
- počet možných čísel by měl být dán součinem počtu čtyřmístných čísel (6) a počtu možných způsobů dodatečného vložení dvou nul.
Edit: Zbytečně složité - viz dále.
↑ Jj:
Počet způsobů vložení nul mi vyšel 10. Vypisoval jsem si je, protože jsem nevěděl jak jinak to spočítat. Nicméně počet šesticiferných čísel by teda měl být 10*6=60?
↑ david_svec:
Zbytečně si to komplikuješ.
Tvoje první úvaha (všechna čísla - špatná čísla) je správná.
Jenže u špatných čísel tě nezajímá, jestli je na začátku jedna nula, nebo dvě. To číslo je špatně už jen tím, že začíná nulou.
Takže dáš jednu nulu na začátek a ze zbytku sestavíš libovolný řetězec (i začínající nulou). A počet takových řetězců odečteš.
Kolik existuje řetězců vzniklých přerovnáním znaků v řetězci 22033?
↑ zdenek1:
Máš pravdu, zbytečně si to dělám těžší..
Počet řetězců při přerovnání znaků je: 
Počet platných šesticiferných čísel je tedy: 
↑ david_svec:
Ano, to je správně.
Děkuji všem za pomoc. :)