Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Příklad zní:
Stěna rodinného domu má v řezu části: omítka - minerální vlna - červené zdivo - dřevěné obložení. Teplota na povrchu omítky byla v zimním období -5°C. Teplota dřevěného obložení vytápěné místnosti byla 25°C. Vypočtěte tepelný tok jdoucí touto stěnou, která má rozměry 4x3 m, dále teplotu na rozhraní mezi omítkou a minerální vlnou.
rozměry a součinitele teplené vodivosti:
omítka - 1 cm - součinitel tepelné vodivosti = 0,7 Wm-1K-1
minerální vlna - 20 mm - součinitel tepelné vodivosti = nalezni v grafu z tabulek
červené zdivo - 0,25 m - součinitel tepelné vodivosti= nalezni v grafu z tabulek
dřevěné obložení - 3 cm - součinitel tepelné vodivosti: 0,37
Potřebuji s tím pomoct, umím počítat složené stěny ale ze cvičení jen se dvěmi vrstvami (odhadnu teplotu mezi ale tady vubec nevím jak to odhadovat a pak dopočítat a zpřesnovat), plus z těch tabulek si určím závislost součinitele ale nevím jaké teploty tam dosazovat atd. Cítím v kostech že mi to dá ve středu na zkoušku a je to za dost bodů. Spolužáci si neví rady :(( pomoooc.

↑ edison:
Nie som si istý, či táto analógia bude slečne dostatočným nasmerovaním...ale pre istotu počkám na jej reakciu.

tahle analogie mě teda dostatečně nenasměrovala, já se vzorcem jak to spočítat problém nemám, mám problém s tím co tam dosadit..

pro hustotu tepelného toku:![kopírovat do textarea $q = (t_{5}-t_{1})/[(s_{1}/\lambda _{1})+(s_{2}/\lambda _{2})+(s_{3}/\lambda _{3})(s_{4}/\lambda _{4})]$](/mathtex/3b/3bf458b656d58b3c90f3b90c16440274.gif)
potom bych dopočítala ten tepelný tok:

oprava: ![kopírovat do textarea $q = (t_{5}-t_{1})/[(s_{1}/\lambda _{1})+(s_{2}/\lambda _{2})+(s_{3}/\lambda _{3})+(s_{4}/\lambda _{4})]$](/mathtex/2d/2d8c841e72e84275d3a2e54cec5957a4.gif)

Ja v ničom problém zatiaľ nevidím...teploty
aj
máte dané, hrúbky všetkých vrstiev tiež, chýbajúce tepelné vodivosti si máte vyčítať z príslušných grafov v tabuľkách (predpokladám že ich máte), tak kde to teda viazne?
Ináč na opravy/doplnenia už odoslaných príspevkov slúži tlačítko "Editovat".
EDIT: Alebo sú tie "neznáme" tepelné vodivosti teplotne závislé (napr. od strednej hodnoty rovnej aritm. priemeru teplôt rozhraní danej vrstvy)?

anoo přesně tak,
například pro tu minerální vlnu je závislost 
jenomže nevím jakou teplotu tam dát, mělo by se to odhadnout (střední teplota) a pak dopočítat a případně upřesnit a znovu přepočítat ale prostě nevím jak, je to na mě moc složité s tolika vrstvama

Je dosť neskoro a už sa neviem dočkať postele, ale možno behom zajtrajška ma niečo napadne...pokiaľ sa toho mezitým neujme kolega edison alebo ostatní.
karlajede123 napsal(a):
anoo přesně tak,
například pro tu minerální vlnu je závislost
jenomže nevím jakou teplotu tam dát, mělo by se to odhadnout (střední teplota) a pak dopočítat a případně upřesnit a znovu přepočítat ale prostě nevím jak, je to na mě moc složité s tolika vrstvama
Jo, to je celkem univerzální (a často fungující - i když né vždy) přístup - tzv iterativní. Začneš tím, že si tu teplotu, která určuje
zvolíš libovolně (selským rozumem někde mezi vnější a vnitřní teplotou, ale asi to není vůbec podstatné), spočítáš tepelný tok, a rozložení teplot...
A když znáš rozložení teplot, tak to použiješ pro nový výpočet
, znovu spočítáš tepelný tok a nové rozložení teplot....
A tak to opakuješ tak dlouho, až už se výsledek příliš nemění. V tomhle případě nebude těch kroků potřeba příliš mnoho. Akorát si dej pozor, jestli se tam má dosazovat teplota v kelvinech, nebo Celsiových stupních, to ze zadání zatím neplyne.
Stránky: 1