Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Rád bych poprosil o pomoc při řešení téhle otázky. Nevím si s ní vůbec rady jak se do ní pustit. Za nějaké postrčení budu velmi rád. Předem Děkuji.
Uvažujte funkci d: R^2 ->R danou předpisem d(x,y)=y pro každé (x,y) e R^2 Odůvodněte zdali se jedná o metriku
↑ vlado_bb:
Ano to vím. Jednodušeji řečeno se tím řeší vzdálenost. Má axiomy(pozitivita,symetrie, troj.nerovnost)
↑ vlado_bb:
no vemu třeba tu symetrii d(x,y)=d(y,x), ale jak to ověřit pro tohle zadání ? To mi právě vrtá hlavou a nevím jak s tím dále.
↑ vlado_bb:
Chápu to teda správně, že aby d(x,y)=y platilo pak x musí být = 0 ?
↑ vlado_bb:
a můžeš mi to prosím nějak více vysvětlit ? Jak to teda ověřit?
↑ Teny37: V prvom rade treba pochopit, co je to metrika. Teraz mozno vies slova, ktore tvoria definiciu metriky, ale dovolim si povedat, ze jej ani len trochu nerozumies. Inak by si mal ulohu vyriesenu za asi dve sekundy. Mimochodom,
je splnene vzdy, ide totiz o DEFINICIU funkcie
.
↑ krakonoš: Myslis, ze na to nedokaze prist sam? Preco?
↑ vlado_bb:
Zkoušel jsem si třeba pro diskrétní metriku ověřit platnost axiomů a to bylo v pohodě, ale tady prostě mě mate to rovno y, snažím se na to přijít už delší dobu a nejspíš jsem už prostě úplně mimo. Proto jsem vyhledal i tuhle cestu, jestli by mi někdo neporadil. Ano vím pro tebe to je třeba jednoduché, ale bohužel pro mě ne. Proto jestli by jsi mi mohl alespon ukázat jak ověřit jednu podmínku, tak další už bych nejspíše zvládl.
Díky
↑ krakonoš:
Tak jedna ze základních podmínek je pozitivita.