Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 12. 2019 20:55

ZnBrok
Reputace:   

Chyba měření

Zdravím, pokud mám data z měření, které bylo provedeno pouze jednou a mám získat závislost jak mám vypočítat odchylku a nejistotu tohoto měření ?

• (téma jako vyřešené označil(a) ZnBrok)

#2 29. 12. 2019 22:24

edison
Reputace:   47 

Re: Chyba měření

přečíst v datasheetu měřícího přístroje?

#3 29. 12. 2019 22:25

ZnBrok
Reputace:   

↑ edison: Bylo to měření pravítkem :D

#4 30. 12. 2019 09:53

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

A prečo si to meral len 1x, ak si vedel že budeš z toho počítať odchýlku a neistotu merania?

#5 30. 12. 2019 11:13

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Nejistota jednoho měření je daná nejmenším dílkem a záleží na tom, co vám říkal učitel.

Pravděpodobně polovina dílku (mohla by to být i čtvrtina nebo celý).

Takže pokud jsi měřil normálním pravítkem jednou délku a naměřil např. 8,7 cm, tak výsledek je $(8,70\pm0,05)\,\text{cm}$.

Co je to odchylka měření?

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#6 30. 12. 2019 12:50

ZnBrok
Reputace:   

↑ KennyMcCormick: okey díky :)

#7 30. 12. 2019 16:53

MichalAld
Moderátor
Reputace:   130 

Jen upozorňuji, že nemůže existovat žádný způsob, jak stanovit přesnost měření jen z naměřených hodnot (bez znalosti toho, jak přesný je samotný měřící přístroj).

Je klidně možné, že pravítko z papírnictví (přivezené z Číny) se bude na deseti centimetrech lišit třeba o milimetr....

#8 31. 12. 2019 08:07 — Editoval KennyMcCormick (31. 12. 2019 08:11)

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Ano. 🙂

Já jsem se s tím nechtěl zdržovat, protože obyčejné pravítko pravděpodobně nebude mít udanou chybu měření (na rozdíl třeba od ampérmetru).

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#9 31. 12. 2019 13:23

edison
Reputace:   47 

Když se to tak vezme, tak je to skoro stejné jako s měřákem, jen s tím, že chyba čtení výsledku je 0,5 dílku, zatímco u digitálu by bylo, že poslední místo není platné (nevíme zda zobrazené 1,234 vzniklo z 1,23401, nebo 1,23499). Na druhou stranu, tento parametr závisí na kvalitě pozorovatele, takže nelze vyloučit čtení přesnější, třeba 0,2 dílku.

Ostatní bude +/- stejné:

- offset error - špatně přiložená 0
- gain error - co když má moje 30cm pravítko ve skutečnosti 31?
- differential nonlinearity (DNL) - rozdíl velikosti sousedních dílků - tohle by asi bylo hodně vidět:-)
- integral nonlinearity (INL) - souvislé oblasti s jedním směrem odchylky velikosti dílků - pravítko má 30,001 cm, ale mezi 0-10 má 10,3 a mezi 15-25 má 9,7. - tohle si dovedu představit zejména u rolovacího metru po špatných zážitcích.

Ovšem liší se praktické aspekty: Např. běžný multimetr zobrazuje 4místná čísla, gain error je ale kolem 1 %, takže poslední místo se zdá být k ničemu. Ale prakticky se hodí při sledování pomalých změn. Nevím sice, zda je tam 3,0, 3,03, nebo 3,97, ale vím že to roste o 0,002 za minutu. Tenhle užitek z "nadbytečných" dílků si ale u pravítka neumím moc představit:-)

#10 31. 12. 2019 14:12

MichalAld
Moderátor

Číňané samozřejmě ignorují věci jako je přesnost či případná kalibrace. Ale u "normálních" metrů (dokonce i u těch skládacích dřevěných, co používají zednící) je uvedena třída přesnosti (bývá to I nebo II nebo III) a v příslušné normě lze dohledat, jakou to má skutečnou přesnost.

Tady jsem našel nějaký jednoduchý dokument s popisem těch tříd přesnosti.
Odkaz

Když jsem si teď vytáhl ze šuplíku jeden z těch skládacích metrů, je na něm třída přesnosti III, a délka jeden metr, takže by měl mít přesnost (mezní chybu) 1.4mm

Svinovací metry bývají ve třídě II, takže 0.7mm

Předpokládám ale, že to označuje přesnost těch dílků na metru, a nezahrnuje to chybu nedokonalým odečtem, když "věc" nekončí přímo na některém z dílku.

Ono totiž - zrovna kolem metrů je docela velký cirkus, protože existuje nějaký metrologický zákon, kde stojí - že měřidla, jež se používají pro prodej věcí nebo třeba pro stanovování pokut, musejí mít stanovenou přesnost (a ta musí být také periodicky ověřována). Z běžných věcí jsou to třeba váhy (v obchodech), elektroměry, průtokoměry .... a také metry - protože občas někdo prodává textil v metráži, nebo vánoční stromky podle výšky...

#11 31. 12. 2019 14:18

MichalAld
Moderátor

Ferdish napsal(a):

A prečo si to meral len 1x, ak si vedel že budeš z toho počítať odchýlku a neistotu merania?

Já jsem hlavně teda chtěl reagovat na tuhle myšlenku - protože představa, že něco změříme vícekrát - a díky tomu získáme informaci o tom, jak jsme to změřili přesně není až tak úplně správná. To získáme jen údaj o opakovatelnosti měření (či náhodné chybě), nevím, jak se to úplně správně nazývá.

Ale skutečnou přesnost měření nelze stanovit jinak, než že měřící přístroj porovnáme s nějakým etalonem (což je přesně to, co je schované za tím údajem o přesnosti (nebo třídě přesnosti) měřidla).

Zápatí