Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nejistota jednoho měření je daná nejmenším dílkem a záleží na tom, co vám říkal učitel.
Pravděpodobně polovina dílku (mohla by to být i čtvrtina nebo celý).
Takže pokud jsi měřil normálním pravítkem jednou délku a naměřil např. 8,7 cm, tak výsledek je
.
Co je to odchylka měření?
Jen upozorňuji, že nemůže existovat žádný způsob, jak stanovit přesnost měření jen z naměřených hodnot (bez znalosti toho, jak přesný je samotný měřící přístroj).
Je klidně možné, že pravítko z papírnictví (přivezené z Číny) se bude na deseti centimetrech lišit třeba o milimetr....
Ano. 🙂
Já jsem se s tím nechtěl zdržovat, protože obyčejné pravítko pravděpodobně nebude mít udanou chybu měření (na rozdíl třeba od ampérmetru).
Když se to tak vezme, tak je to skoro stejné jako s měřákem, jen s tím, že chyba čtení výsledku je 0,5 dílku, zatímco u digitálu by bylo, že poslední místo není platné (nevíme zda zobrazené 1,234 vzniklo z 1,23401, nebo 1,23499). Na druhou stranu, tento parametr závisí na kvalitě pozorovatele, takže nelze vyloučit čtení přesnější, třeba 0,2 dílku.
Ostatní bude +/- stejné:
- offset error - špatně přiložená 0
- gain error - co když má moje 30cm pravítko ve skutečnosti 31?
- differential nonlinearity (DNL) - rozdíl velikosti sousedních dílků - tohle by asi bylo hodně vidět:-)
- integral nonlinearity (INL) - souvislé oblasti s jedním směrem odchylky velikosti dílků - pravítko má 30,001 cm, ale mezi 0-10 má 10,3 a mezi 15-25 má 9,7. - tohle si dovedu představit zejména u rolovacího metru po špatných zážitcích.
Ovšem liší se praktické aspekty: Např. běžný multimetr zobrazuje 4místná čísla, gain error je ale kolem 1 %, takže poslední místo se zdá být k ničemu. Ale prakticky se hodí při sledování pomalých změn. Nevím sice, zda je tam 3,0, 3,03, nebo 3,97, ale vím že to roste o 0,002 za minutu. Tenhle užitek z "nadbytečných" dílků si ale u pravítka neumím moc představit:-)
Číňané samozřejmě ignorují věci jako je přesnost či případná kalibrace. Ale u "normálních" metrů (dokonce i u těch skládacích dřevěných, co používají zednící) je uvedena třída přesnosti (bývá to I nebo II nebo III) a v příslušné normě lze dohledat, jakou to má skutečnou přesnost.
Tady jsem našel nějaký jednoduchý dokument s popisem těch tříd přesnosti.
Odkaz
Když jsem si teď vytáhl ze šuplíku jeden z těch skládacích metrů, je na něm třída přesnosti III, a délka jeden metr, takže by měl mít přesnost (mezní chybu) 1.4mm
Svinovací metry bývají ve třídě II, takže 0.7mm
Předpokládám ale, že to označuje přesnost těch dílků na metru, a nezahrnuje to chybu nedokonalým odečtem, když "věc" nekončí přímo na některém z dílku.
Ono totiž - zrovna kolem metrů je docela velký cirkus, protože existuje nějaký metrologický zákon, kde stojí - že měřidla, jež se používají pro prodej věcí nebo třeba pro stanovování pokut, musejí mít stanovenou přesnost (a ta musí být také periodicky ověřována). Z běžných věcí jsou to třeba váhy (v obchodech), elektroměry, průtokoměry .... a také metry - protože občas někdo prodává textil v metráži, nebo vánoční stromky podle výšky...
Ferdish napsal(a):
A prečo si to meral len 1x, ak si vedel že budeš z toho počítať odchýlku a neistotu merania?
Já jsem hlavně teda chtěl reagovat na tuhle myšlenku - protože představa, že něco změříme vícekrát - a díky tomu získáme informaci o tom, jak jsme to změřili přesně není až tak úplně správná. To získáme jen údaj o opakovatelnosti měření (či náhodné chybě), nevím, jak se to úplně správně nazývá.
Ale skutečnou přesnost měření nelze stanovit jinak, než že měřící přístroj porovnáme s nějakým etalonem (což je přesně to, co je schované za tím údajem o přesnosti (nebo třídě přesnosti) měřidla).