Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, mohl by mi prosím někdo pomoct s tímto příkladem?
Máme zadání: 
a) Ověřte, zda je daná skupina vektorů lineárně závislá, nebo lineárně nezávislá.
b) Ověřte, zda dané vektory tvoří bázi vektorového prostoru, do něhož patří.
c) Zapište dimenzi vektorového prostoru, do kterého dané vektory patří.
d) Zapište maximální dimenzi vektorového prostoru/podprostoru, generovaného danými vektory.
Dala jsem si vektory do matice, ale vůbec nevím, jak pokračovat? Normálně si to dávám do trouhelníkového tvaru a vidím, kde mám mít nuly a jak počítat, ale zde mi vzniknou 4 sloupce a 2 řádky.
Děkuji.
↑ theterka14: Zabudni na nejake matice, skus radsej uvazovat a zacni bodom c. Aky je tvoj nazor?

↑ vlado_bb: no dimenze zde může být maximálně 2, jelikož budeme mít jen dva řádky? Ale dimenzi vždy určuji po výpočtu a z toho, zda je nějaký nulový řádek nebo nikoliv.
↑ theterka14: Spravne, ide o prvky
, teda dvojrozmerneho vektoroveho priestoru. Z toho by uz mala byt odpoved na vsetky otazky jasna. Ak nie je, venuj prosim par dni studiu a pochopeniu podstaty veci.

↑ vlado_bb: a jak prosím tedy budu zde počítat? Když to má být LZ, tak to mám počítat, dva vektory spolu a dva spolu, nebo vůbec nepočítat?
↑ theterka14:Myslel som to vazne. Par dni studia a pojde to. Ocividne veci ani trochu nerozumies a akoukolvek radou by som ti vlastne iba uskodil.

↑ vlado_bb: dobře, děkuji :-)
↑ theterka14:
Načo to chceš počítať, keď vieš, že dimenzia je 2?

↑ misaH: dimenzi vím, ale LZ a NZ vzdy počítám a podle toho, jaka mi vyjde matice, urcim.
Kdyz je nejaky nulovy radek - závislá