Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Ostatní
  • » Lagrangeův tvar zbytku Taylorova polynomu - historie (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 03. 06. 2009 01:59

CzechMan
Místo: Soběšovice
Reputace:   

Lagrangeův tvar zbytku Taylorova polynomu - historie

Zdravím, ono jde tak spíše o historickou otázku, wiki nepomohla a nenenapadá mě, jak bych mohl googlit.

Vcelku přirozený tvar zbytku je integrální, ten přímo vyplne z odvození Taylorova polynomu přes per partes. (šlo by to vůbec jinak?)

$ \int_{a}^{x}\frac{(x-t)^n}{n!}f^{(n+1)}dt$
kde $f^{(n+1)}$ značí (n+1).tou derivaci.

Integrál je samozřejmě celý natěšený na ...zintegrování. To se dá, zdá se, nekonečně mnoha způsoby, ale na wiki jsou dva.
Lagrangeův tvar zbytku
http://upload.wikimedia.org/math/f/1/3/f1314fdb084099134ada5de682c3672c.png
ξ v [a,x]

a Cauchyho tvar zbytku
http://upload.wikimedia.org/math/1/c/c/1cc885b7eb7e50ab49e0fd26a23bb35e.png
ξ v [a,x]

Cauchyho tvar zbytku se dá dokázat pomocí elementární a esenciální věty O střední hodnotě diferenciálního počtu, tedy Lagrangeovy věty o střední hodnotě.
Tedy, že pro spojitou a diferencovatelnou f existuje takové c v [a,b], že $f'(c) = \frac{f(b) - f(a)}{b-a}$

Zároveň se zdá, že k odvození Lagrangeova tvaru zbytku potřebuju Zobecněnou větu o střední hodnotě diferenciálního počtu, tedy Cauchyho větu o střední hodnotě
$\frac{f'(c)}{g'(c)} = \frac{f(b) - f(a)}{g(b)-g(a)}$.
A volbou vhodné funkce g se dá odvodit Cauchyho i Lagrangeův tvar. (Což nepřekvapuje, protože Langrangeova věta o střední hodnotě je nakonec jen důsledkem Cauchyho věty)

A tak se mi to zdá podivné. Lagrange musel 'svou' (je přeci nás všech :) ) větu publikovat před Cauchym, protože později by jeho výsledek neměl žádnou cenu.
Tedy je i celkem rozumné, že Lagrangeův tvar zbytku musel být na světě dříve než ten Cauchyho.
Přecijenom:  Lagrange (1736 - 1813) a Cauchy (1789 -1857), Tak že by Cauchy do svých 23 let stihl 'pokořit' svého učitele(to je jak z nějakého filmu s Brucem Lee) zobecněním jeho věty, učitel Lagrange by zobecněnou větu použil k odvození zbytku Taylorova polynomu n-tého řádu, a protože ten Cauchy byl pěkně nevděčný zmetek, tak mu ani tuto poctu nenechal a vytvořil si vlastní tvar zbytku. Možné by to bylo, ale nepravděpodobné.
On to ten Lagrange musel umět zintegrovat jinak, ale svou větu o střední hodnotě nepoužil (teda mohl, ale mi vychází jenom Cauchyho tvar). Ví někdo, jak to ten ničema udělal? Uniká mi něco fundamentálního?

(jak jsem se koukal, Lagrangeova věta o střední hodnotě je mnohem starší než Lagrange sám - důvod, proč je pojmenovaná po něm je určitě zajímavý (neví někdo?:) ), ale na věci to vlastně nic nemění.)
(teda mění, třeba cuachyho věta taky není původně od Cauchyho a tím by veškeré úvahy ztrácely smysl.)

Ono je vůbec těžké najít původní důkazy, sice elegantně to jde na jeden řádek, ale to pak není žádná sranda.

Případně i děkuji :)

Paní Schrödingerová říká manželovi: "Erwine, cos' to proboha dělal s tou kočkou? Vždyť je úplně polomrtvá!"

#2 19. 07. 2009 00:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Lagrangeův tvar zbytku Taylorova polynomu - historie

↑ CzechMan:

Zdravím,

umístím sem nějaké odkazy, co by mohlo navést, asi by bylo zbytečné, abych zde zpracovavala nějakou rozsahlejší studii k tématu.

http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_calculus

seznam literatury, ze které by se možna něco našlo

pohledat, zda není český překlad Juškevič Dějiny matematiky, 3.díl - myslím, že už jsem davala odkaz (asi zde), ale asi není přeložen - ruská varianta je zde: http://eqworld.ipmnet.ru/ru/library/boo … 972ru.djvu  od str. 282.

Jak to myslel Lagrange.

A co mu na to odpověděl Cauchy - asi to mezi sebou neměli dobré, jelikož ihned v předmluvě Cauchy staví své pojetí analýzy proti výženému autorovi Analytické mechaniky, ale ani neuvádí jméno Lagrange, jen takto tvrdě. A pry celé dílo Cauchy je zaměřeno na popření přístupu Lagrange.

To je jen takový nástin, snad někdo doplní. Samozřejmě, pokud bude potřeba nějakého drobného překladu z ruštiny, tak se zapojim, francouštinu přenechám kolegovi haloganovi.

• Hlavní strana
  • » Ostatní
  • » Lagrangeův tvar zbytku Taylorova polynomu - historie (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí