Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám trochu zmatek v teorii ohledně směsí plynů. Pakliže mám dva plyny o p1,V1 a p2,V2 a smýchám je, tak se vytvoří směs. Podle Daltonova zákona je tlak směsi roven součtu dílčích tlaků od jednotlivých plynů.
a)Jsou tyto dílčí tlaky plynů ale rovny tlakům těch samých plynů před smýšení? Tj., platí, že tlak plynu 1 před smíšením je stejný jako jeho dílčí tlak v rámci směsi po smíšení?
b) Amalgatův zákon říká, že objem nové směsi je V=V1+V2 (součet objemů plynů před smíšením). Po smíšení se ale molekuly jednotlivých plynů rozprostřou v nádobě a budou mít oba plyny objem V? Nebo každý z nich ten samý jako před smíšením- V1 a V2? Jak potom vypadá stavová rovnice pro jednotlivé složky (i -je index): 1) pi * Vi=ni*ri*T , nebo
2) pi*V=ni*ri*T ??
Děkuji za odpověď.
↑ okip:
Nečteš ty zákony celé.
a) máš dva plyny o p1, V a p2 V (tj. mají stejný objem (a taky teplotu)) a smícháš je (neragují spolu) v objemu V (a teplota se nemění). Pak je tlak směsi p1+p2
st. rce: 
b) tady mají plyny stejný tlak a teplotu a liší se objemy. Spojíš je při zachování tlaku i teploty. Pak výsledný objem je V1+V2
st. rce: 
Nevím co s tímto:
Máme objem V, který je polopropustnou přepážkou rozdělen na dva stejně veliké objemy V1 a V2.
Přepážka je oboustranně selektivně propustná pro jeden plyn.
Na obou stranách přepážky je stejný tlak plynu.
Na jedné straně je vzduch o tlaku 1.
Na druhé straně přepážky je kyslík o tlaku 1.
Přepážka je propustná pouze pro kyslík.
Jaký celkový tlak se ustaví v obou objemech za libovolné dlouhou dobu t?
Jaký bude potom parciální tlak O2 v prostoru V1 a V2?
Díky.

↑ Šneček:
Prajem dobrý večer a prosím čítať pravidlá nášho fóra, pokiaľ ste ich odignorovali počas registrácie.
↑ Ferdish:
Pravidla jsem si přečetl, a teď znovu. Nevím v čem jsem je porušil, a nevím, proč mě jenom odkazujete na pravidla, a nenapíšete třeba jedním nebo dvěma slovy v čem jsem udělal chybu. Nevím jestli je to proto, že jsem nezaložil nové vlákno, ale protože můj dotaz jednoznačně spadá pod Daltonův zákon , Připadalo mě lepší zůstat v již existujícím vlákně. Druhá možná chyba, kterou jsem možná udělal je, že moje první věta jasně nespecifikovala o co se mě jedná, Ale použil jsem nicneříkající mám problém s tímto:. Domníval jsem se, že když svůj příspěvek zařadím pod vlákno které se jasně vztahuje Daltonovu zákonu, tak je věc jasná. I když jsem zde, na vašem serveru úplným nováčkem, těch 40 let co již uběhl od doby kdy jsem vystudoval mikroelektroniku patrně způsobuje, že moje orientace v těchto sítích není úplně pružná.

↑ Šneček:
Ospravedlňujem sa pokiaľ moja poznámka vyznela nevrlo. Nemohol som vedieť s kým sa rozprávam, poznámka o škole vo vašom profile naznačovala že ste ešte študent.
Novopríchodzích užívateľov ktorí si neprečítajú a následne nerešpektujú pravidlá, byť im k tomu dávame explicitnú možnosť už počas registrácie, tu máme takmer na dennom poriadku. Pravdou však je, že skôr sa jedná o mladšie ročníky mládežníckeho a študentského typu, starší sú väčšinou v tejto oblasti uvedomelejší.
Je pravdou, že ste položili svoj dotaz už do existujúcej témy. Byť s dobrým úmyslom, jednalo sa o porušenie našich pravidiel a preto som reagoval tak, ako som reagoval. A to že som nespomenul konkrétne pravidlo ktoré ste porušil (tj. záväzné pravidlo č. 2) má "edukátívny" charakter, aby si daný človek po prečítaní pravidiel sám uvedomil a sám zistil, ktoré pravidlo porušil; čítanie s porozumením treba trénovať už od útleho veku :-). Odveci váš dotaz nebol - keď si ho niekto znalý problematiky prečíta, tak zistí že problém naozaj zasahuje do aplikácie Daltonovho zákona, takže tam by som problém nevidel. Totálne off-topic dotazy nás rozčuľujú viacej.
Možno som mal tú vetu uťať hneď za tým URL odkazom aby to neznelo tak nepríjemne, ale na svoju obhajobu opakujem - nemohol som vedieť s kým sa rozprávam.
↑ Ferdish:
Děkuji za vysvětlení.
I já se omlouvám za neobratnost v takovýchto fórech.
↑ Šneček:
Viděl bych to tak, že rovnováha nastane, když se parciální tlaky kyslíku v obou částech budu rovnat.
Nevím ovšem, co si představit pod pojmem " libovolně dlouhá doba t"
Je jasné, že rovnováha nastane za "dostatečně dlohou dobu".
V přechodové fázi bude rychlost průchodu nějak záviset na rozdílu tlaků, ale nyní nevím jak.
↑ zdenek1:
Diky.
Taky jsem to tak “citil”, ale to znamená (?) že v obou prostorech V1 a V2 bude po vyrovnání parciální tlak O2 (1+0,21)/2 tedy nějakých 0,605.
Ale znamená to zároveň, že v prostoru, kde byl původně vzduch, je nyní celkový tlak (za předpokladu pevných stěn) nějakých cca 139,5, zatímco v druhém prostoru, jenom s kyslikem, bude celkovy tlak roven jen parcialnímubtlaku kysliku, tedy 0,605??
Neptám se, kdo do systému dodá energii nutnou na zvýšení tlaku v prostoru V1. Ale předpokládám, že to asi bude na úkor změny teploty této části.