Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ musixx:
Já jsem ze staré školy a nás tedy učíli, že když napíši toto:
pak můžu použít toto:
možná, že teď je to jinak.
PS: Je tedy pravda, že nás to učili cca před 35 lety.
halogan napsal(a):
↑ h3r0:
Tak se ale trochu zapoj. Kdy se ty závorky budou rovnat nule? Jaký musí být tangens? Atd.
My to za tebe nebudeme počítat sami, to ty jdeš na školu :)
asi ked bude tg x = +1 alebo -1, ale neviem najst tu periodu co chcu vo vysledku...
ja by som potreboval postup ako to pocitat, ako to funguje v goniometrii... sam toho vela nenaspekulujem asi
↑ h3r0: Tangens ma periodu pi (stejne jako cotangens), naproti tomu sinus a cosinus maji periodu 2pi. Tangens je jedna pro pi/4 a minus jedna pro -pi/4, tedy reseni je pi/4+k*pi a -pi/4+k*pi, coz se da dohromady zapsat jako pi/4+k*pi/2, ale to jen diky docela souhre priznivych okolnosti (ne vzdy jdou dve "skupiny" reseni takto elegantne sloucit do jednoho "zapisu"). Osobne bych tento priklad temer oznacil za chytak - rozhodne netestuje pouze porozumeni funkci tangens.
↑ Sennhie: Za 'k' se muze dosazovat libovolne cele cislo. Protoze jsme byli omezeni na nejaky maly interval, kde se maji 'x' nachazet, nemelo vyznam dosazovat cokoli jineho nez k=0 a k=1. Ale obecne je samozrejme take resenim treba 300pi nebo pi/3 + 275pi. Jasne?
h3r0 napsal(a):
gadgetka napsal(a):
1b-11
d)dik.. aky je to na zaciatku vztah?
" x/p + y/q = 1 "
Definice:
úsekový tvar přímky, kde p, q jsou úseky, které přímka vytíná na osách x, y; nezahrnuje přímky, které procházejí počátkem soustavy souřadnic a přímky rovnoběžné se souřadnicovými osami
↑ h3r0:
kolega lukaszh na začatek tohoto tématu se vyjádřil jasně a já se velmi starám o to, aby selukaszh nerozčil - viz můj příspěvek). Ale, hlavně se podívej, jak přistoupil kolega dede73 ke stejnému problému - přípravě k testu.
Proto bych tady rada viděla Tvůj návrh nebo alespoň náznak - co jsi nastudoval k problému a co si mysliš (problém je jinak z úplných základů)
Já se loučím a půjdu počítat do 10 tam a zpět, abych se také nerozčilila.
↑ jelena: sry.. ale tak tie to dve 16ky vobec neviem ako vypocitat, viem, ze ide o smerove, normalove vektory, priamky atd atd, ale ja nvm ako to riesit..
za ostatne vypocita priklady dakujem, dalsie testy som skusal riesit sam, islo to lahsie, no stale mam nejake otazky (uz konkretnejsie), takze napr. tento:
2a-18:
http://i41.tinypic.com/ae6xdf.jpg
//edit: done, jaaaj taka chyba z nepozornosti... dik gadgetka ;)

↑ h3r0:
1b-16
Ta předmětná rovina bude oproti té původní posunutá o
to znamená, že ty 2 rovnice se budou lišit
pouze o d z obecné rovnice 
Jediný rozdíl 3 je oproti původní rovnici případ a) (14 - 11 = 3)
No ta rovnice dole řešení má a sice 1,5 a 1,3333.
To, že ta logaritmická rovnice nemá řešení se musí ukázat přes definiční obor, který se porovná s výsledky. Nelze napsat kvadratickou rovnici a říct, že rovnice nemá řešení.
To s tou kružnicí jsem si udělal tak, že jsem si uvědomil, že body A i B jsou od středu stejně vzdáleny.
Vyjádřil jsem si tedy vzdálenost těchto dvou bodů od středu a to dal do rovnosti. Vylezlo mi něco, co nekoresponduje ani s jednou nabízenou variantou, takže mě vyšlo, že ani jedna z možností není správně.
ttopi napsal(a):
To s tou kružnicí jsem si udělal tak, že jsem si uvědomil, že body A i B jsou od středu stejně vzdáleny.
Vyjádřil jsem si tedy vzdálenost těchto dvou bodů od středu a to dal do rovnosti. Vylezlo mi něco, co nekoresponduje ani s jednou nabízenou variantou, takže mě vyšlo, že ani jedna z možností není správně.
myslis 2a-3 ? jj spravne je E... ako spravis tu vzdialenost A od S a B od S ? a potom polomer aky davas ? ja z tejto analytiky ci co to je som baran uz :/