Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

prosíím veľmi by mi pomohlo ak by ste mi pomohli s vypočítaním tohto príkladu aj s vysvetlením :) bude vám vďačná veľmi
Do reakcie s objemom 30μl potrebujete pridať dNTP do výslednej koncentrácie 200μM a 50ng DNA. K dispozícii máte zásobný roztok dNTP s koncentráciou 5mM a DNA s koncentráciou 125ng/μl. Koľko μl dNTP a DNA pridáte?
vďaka!

vyšlo mi pre dNTP 750 mikrolitrov a pre DNA 75 mikrolitrov. mysíte že je to správne?

Ak máte zásobný roztok DNA o koncentrácii 125 nanogramov na mikroliter a vy vo výslednom roztoku (bez ohľadu na jeho objem) potrebujete len 50 nanogramov DNA, tak už len z toho je zrejmé že množstvo pridaného zásobného roztoku DNA neprekročí ani ten jeden mikroliter...a vy tam toho chcete dať až 75 mikrolitrov.
Hľadaný objem zásobného roztoku DNA je daný ako
kde
je koncentrácia roztoku a
želaná hmotnosť látky (DNA), ktorú tento objem bude obsahovať. Oboje je dané, zvyšok sú počty.
Napíšte sem svoj výsledok a potom sa môžeme pustiť do druhej časti úlohy...

počítala som to pôvodne ako.. že som si najprv vypočítala koncentráciu teda 50/30... to mi vyšlo 1,7
a potom som si to dosadila do rovnice.... V= 1,7*30/125.. A vyšlo mi 0,4 mikrolitrov

teda výsledok má byť pre DNA= 0,4 mikrolitrov a pre dntp môže byť 750?

Tak teraz som trochu zmätený...úloha hovorí, že "Do reakcie s objemom 30μl potrebujete pridať...".
Chápal som to tak, že mám 30 mikrolitrov reakčnej zmesi čohosi neznámeho a že do toho musím pridať požadované množstvo oboch zásobných roztokov tak, aby som dosiahol koncentrácie podľa zadania.
Takže v skutočnosti je to tak, že mám k dispozícii 2 zásobné roztoky - dNTP a DNA - ktorých určité množstvá mám zmiešať a následne doriediť rozpúšťadlom tak, aby mi vznikol objem 30 mikrolitrov roztoku s požadovanou koncentráciou dNTP?

Aha, no tak dobre...ale v tom prípade ani tých 750 μl roztoku dNTP nie je správne. Objem pridávaného zásobného roztoku nemôže 25x prevyšovať celkový objem experimentálnej zmesi :-)
Hovorí vám niečo pojem zmiešavacia resp. zrieďovacia rovnica, slečna?

áno.. mohol by byť výsledok 1,2 mikrolitrov?

↑ Lenuska123:
Áno, toto je hľadaný objem zásobného roztoku dNTP.

vďaka a teda tá DNA= 0,4 mikrolitrov?

↑ Lenuska123:
Áno.

Dobrý den, potrebovala bych pomoct s pripravou roztoku. zadani: pripravte 100 ml roztoku kaseinu o koncentraci 2g/l v 0,01M NaOH

↑ siroka.sara98:
Vitajte na našom fóre, slečna. Než budeme v čomkoľvek pokračovať, prosím prečítajte si naše pravidlá a pokúste sa nimi riadiť. Naliehavosť vášho problému neospravedlňuje.