Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim. Mám problém při řešení těchto slovních úloh. Mohl by mi někdo nastínit jak postupovat (obecně) při jejich řešení , popř. jednu vyřešit díky.
1.
Karlovi je dvakrát tolik, jako bylo Honzovi, když Karlovi bylo tolik let, kolik je nyní Honzovi. Až bude
Honzovi tolik let, kolik je nyní Karlovi, bude jim dohromady 63 let. Kolik let je jim dohromady dnes?
2.
Až bude Karlovi tolik let, kolik je ted’ Honzovi, bude Honza dvakrát starší, než je Karel ted’. Až bude Karlovi o deset let víc, než je dnes Honzovi, bude Honzovi třikrát víc, než je ted’ Karlovi. Kolik je nyní Honzovi?
1))))
K = Věk Karla
H = Věk Honzy
R = Věk Karla - Věk Honzy
Karlovi je dvakrát tolik, jako bylo Honzovi, když Karlovi bylo tolik let, kolik je nyní Honzovi.
K = 2*(H-R) = 2H - 2R
Až bude Honzovi tolik let, kolik je nyní Karlovi, bude jim dohromady 63 let.
K + H + 2R = 63
Dosadim do této rovnice K
(2H-2R) +H +2R =63
3H= 63
H=21.
Pak Dosadím R do druhé rovnice rovnice.
K + H + 2R=K + H +2K -2H = 63
3K - H = 63
3K - 21 = 63
3K = 84
K = 28
K+H = 28+21=49
2)))))
K = Věk Karla
H = Věk Honzy
R = Věk Karla - Věk Honzy
Až bude Karlovi tolik let, kolik je ted’ Honzovi, bude Honza dvakrát starší, než je Karel ted’
H - R = 2K
Až bude Karlovi o deset let víc, než je dnes Honzovi, bude Honzovi třikrát víc, než je ted’ Karlovi
H-R+10=3K (jsem Honzu zestárl o rozdíl jejich věku a přičetl 10 let, trošku naročné na přemýšlení :D)
První rovnici odečtu od druhé a výjde mi:
H-R+10 - H +R = 3K-2K
10 = K
Dosadím do první dovnice
H - R = 2K
H - K + H = 2*(10)
2H - 10 = 20
H = 15
Doufám, že to chápeš, jestli potřebuješ něco upřesnit, tak se klidně zeptej.