Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
řeším příklad na únavu a dostal jsem se k následující rovnic, kde musím vyřešit N. Bohužel jsem již vše z matiky zapomněl a nevím, jak tuto rovnici vhodně upravit, abych dostal N na jednu stranu.
Díky moc za odpověď.
↑ ZedZed:Tato rovnica, ako vacsina vsetkych rovnic, sa bude dat vyriesit iba priblizne, niektorou numerickou metodou.
K tomu pribliznemu rieseniu - netusim, ake hodnoty sa daju ocakavat od
, ale ak vacsie ako povedzme
, tak ten posledny clen mozeme v pokoji povazovat za nulovy.
Mimochodom, je mozne, aby student na CVUT zabudol vsetko z matematiky?
↑ vlado_bb:
Já vím, že se dá řešit numericky, jen jsem přemýšlel, zda nelze řešit nějakou úpravou s logaritmy, kterou jsem zapomněl. Na numerické řešení není čas, na řešení otázky mám přibližně 7 minut a 5 minut trvá se jen dostat k dané rovnici. Druhý člen se nesmí zanedbat.
↑ vlado_bb:
Jo, omlouvám se za chybu. Vypadla mi desetinná čárka. Dobře ,díky.
↑ ZedZed:
Ahoj, pokud jde o to, vyresit rovnici alespon priblizne, muzes postupovat napr. takto (v podstate je to Newtonova metoda):
Oznac
,
,
a
.
Potom hledas x splnujici rovnici
.
Protoze pro reseni plati
, tj.
, plati i
.
Takze
.
Prvni priblizeni
je proto reseni rovnice
, tedy
Nasledne budes chtit tuto hodnotu vylepsit prictenim nejake korekce:
, pricemz predpokladas, ze
.
Dosazenim do puvodni rovnice ziskas:

Funkci
muzeme pro male hodnoty
aproximovat Taylorovym polynomeme jako
, potom
z toho vyjadrime
jako
, a proto
Pokud chces presnejsi aproximaci, pocitas stejnym zpusobem
atd.
Pozn.: Od
se meni jiz jen desetinna cast
.
Jinak ty numerické metody nemusejí být nutně úplně složité. Pokud se nám rovnici podaří upravit na tvar
a máme štěstí, že to konverguje, tak můžeme přibližné řešení získat prostě tak, že to co vyjde zase dosadíme ... a tak pořád dál, až už se výsledek moc nemění.
tedy:
x0 = něco
x1 = f(x0)
x2 = f(x1)
x3 = f(x2)
atd....
Dá se to v principu udělat i na programovatelné kalkulačce (ty bývaly už i za našich časů).
Zadanou rovnici můžeme do správného tvaru upravit tak, že ji podělíme tím 0.0017 a vynásobíme N, tím dostaneme:
(za správnost samozřejmě neručím ... a jak je tam to (2N)^... tak ta dvojka se dá ještě zahrnout do té konstatny před tím)
Já jsem si nedávno oblíbil jazyk Python, v něm se ty matematické počty dají psát celkem snadno ... navíc, interprety základního Pythonu existují i online. Program pro iterování je asi na 3 řádky:
y = 1 #pocatecni hodnota for i in range(1,1000): #pocet iteraci y = 2.785 * y**0.9 + 592.2 * y ** 0.167 print(y)
Po nějakých 50 iteracích dostaneme výsledek 55535.8 (což už je platné na 3 číslice),
po 100 iteracích 55592.3, což už je platné až po desetinou čárku,
po 250 iteracích dostáváme 55592.29561635907, a to už se dále nemění.