Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 01. 2020 16:36

adela21
Zelenáč
Škola: FIM UK
Pozice: student
Reputace:   

Slovní úloha

Dobrý den, neporadil by mi někdo prosím s touto slovní úlohou? :)

Funkce poptávky po určitém zboží je 𝐷(𝑝) = 500𝑒 −0,01𝑝 kusů, kde p je cena v dolarech. Určete, při jaké ceně jsou výdaje zákazníků maximální. Určete také výši těchto výdajů.

P.S. to -0,01p je jako mocnina.

#2 25. 01. 2020 16:53

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Slovní úloha

↑ adela21:
Ahoj,
pokud jsem pochopil tvé zadání, tak se ptáš na to, při jaké ceně zaplatí všichni zákazníci dohromady nejvíce, tedy při jaké ceně se přesune nejvíc peněz od zákazníků k výrobcům.

Úvaha je následující: Křivka poptávky má tvar:

Objem peněz, který přejde od zákazníků k výrobcům při dané produkci je součin objemu produkce a ceny výrobku:

(kurz ekonomie jsem nikdy neutrpěl, takže nevím, jak tohle značíte - volím si [b]M[\b]oney..)

Otázka na maximální přesun peněz je otázka na maximum funkce M(p). Tedy základní úloha, hledání extrému funkce. To znamená otázka, kde je nulová první derivace:

Tedy po vyřešení p=100 a D(100)=184.

(všechny výpočty si projdi, poměrně často dělám početní chyby a občas se v něčem přehlédnu)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 25. 01. 2020 17:36

adela21
Zelenáč
Škola: FIM UK
Pozice: student
Reputace:   

Re: Slovní úloha

↑ Formol:

Moc děkuji! :)

Zápatí