Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj všem s vyšším mat. IQ než já :)
řěším nějaké příklady na multinomickou (binomickou) větu, kde se mají určit koeficinty u zadaných výrazů. Samotné aplikování věty není pro mne problém, problém je v tom, že v zadání jsou i členy, které se v rozvoji nevysktytují, tudíž počítat koef. nemá smysl, jelikož jsou nulové. Co bohužel nevím, jak na první pohled nebo jak rychle (bez roznásobení celého výrazu) určit zda tam ten člen patří či nikoliv. Zde přikládám vzorový příklad (nejde mi o vyřešení, nýbrž o návod jak určit pro které členy má koef. smysl počítat). Předem díky :)
a určit koef u těchto 4 zadání:

člen obsahující 
součet koeficintů u členů obsahující 
↑ vlado_bb: ano tohle v tom vídím, že součet koefinctů musí dát součet celkové mocnine (3+17 = 20, 6+7 = 13, cili tam není). nicméně na zadaný příklad
ve členu je, ale součet není 10 tady je ale jeste brát v potaz tu odmoncinu z y, ano pak se to umocní na 6 a vyjde to, ale u toho
tam to třeba uplne nevidim, ackoliiv by melo ne? 5+5 = 10.
↑ vlado_bb: jo, tak tohle už taky vidím proč tam
nepatří jelikož po dosazeni do bin. vety: dostavam tento tvar:
a tady už vidím, že po umoceni tam
nebude.
↑ vlado_bb: jo, tak tohle už taky vidím proč tam
nepatří jelikož po dosazeni do bin. vety: dostavam tento tvar:
a tady už vidím, že po umocneni tam
nebude.
Stránky: 1