Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Potřeboval bych pomoci s dvěma příklady, už nad tím sedím poměrně dlouho a stále mi to nevychází. Za každou pomoc moc děkuji.
1) Určete křivost křivky r(t)= ( a cost, b sin t, e^t), v bodě r(0)
2)Vypočítejte vzdálenost bodu A(5;2;-5) od tečny křivky r(t)=(t^2+1; ln(t+1); e^-t) v bodě T=(t=0)
↑ petr.ptacekk:
Dobře, říkal jsi, že jsi nad tím seděl dlouho a nevychází ti to.
Jak ses to tedy pokusil řešit?

↑ Pomeranc:
pro prvni priklad udelam prvni a druhou derivaci. a do nich dosadím za t=0
r(t) =(a cost; b sint; e^t) r(0)=(a;0;1)
r´(t) =(-a sint; b cost; e^t) r´(0)= (0;b;1)
r´´(t) =(-a cost; -b sint; e^t) r´´(0)=(-a;0;1)
vzorec křivosti je (r´´x r´)/r´^3
tedy (b;-a;ba)/(0;b;1)^3 a dál nevím co s tím tedy pokud to mám prozatím správně.

↑ Pomeranc:
pro druhý příklad
r(t)=(t^2+1; ln(t+1); e^-t) r(0)=(1;0;1)
r´(t)=(2t; 1/(t+1);e^t) r´(0)=(0;1;1) (To bude Bod T od kterého budu měři vzdálenost)
ted by to měla být vzdálenost od bodu A do bodu T
d=(AT)=
ale nejsem si jistý zda to je správně
↑ petr.ptacekk:
1)
No, to dobře určitě nebude. U křivosti bych počítala, že mi vyjde číslo. To co vyšlo ani nedává matematicky smysl.
Vzoreček pro křivost není dobře.
2)
Taky není dobře a navíc se mi nelíbí ani úvaha. Nakreslete si obrázek, to vám pomůže.

↑ Pomeranc:
Dobře, ale pokud mam u prvního zadání zadané body a,b jak z nich dostanu jen číslo. s tím si navím rady.

↑ petr.ptacekk:
a, b sú len parametre (čísla), ich presná hodnota nás nemusí zaujímať, ledaže by ich hodnota mala vplyv na zmysel riešenia...čo by v prípade použitia správneho vzorca pre výpočet krivosti nemalo nastať.
Proste krivosť nebude konkrétne číslo ale výraz, ktorý bude oba tie parametre obsahovať.