Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Vimtoo:Urobit skusku riesenia rovnice znamena dosadit to, co povazujeme za riesenie. Ak to riesenim naozaj je, mali by sme dostat pravdivy vyrok.
Teda ak vobec ide o riesenie rovnice, lebo jedine, comu rozumiem, je zapis
, vsetko ostatne je zmes nezmyslov, vratane napriklad toho, ze
.
↑ vlado_bb:
Zadání je pravděpodobně 
Průsečík X mi vyšel 2 a když to dosadím do tohoto výrazu https://www.matweb.cz/cgi-bin/matht … usepackage[czech]{babel}%20\frac{1}{x-1}=1\end{align*}
Tak mi to vychází jako jedna se rovná jedna
↑ Vimtoo:
ano řešení
je x=2
↑ Vimtoo:
toto je ale rovnice a ne funkce.
Funkce by to byla kdyby byla ve tvaru
nebo
.
touhle rovností počítáš pro jaké x má funkce
hodnotu 1.
↑ david_svec:Tak vies, ak niekto odmieta pouzivat LaTeX, musi pocitat aj s tym, ze ho clovek pochopi tak, ako to pise. A zapis 1/x-1=1 ma iba jeden vyznam.
↑ vlado_bb:
Taky mě rozčiluje nepoužívání LaTexu. Já jsem to jenom vydedukoval z definičního oboru, který tam měl uvedený. :)
↑ Vimtoo:
Pokud jde teda o tuto rovnici
, tak jediný správný výsledek je x=2.
Zkouška se provádí tak, že výsledek rovnice dosadíme do levé a pravé strany rovnice a pokud se obě strany rovnají, tak je výsledek správný.
Aké bolo zadanie?
Čítal si, čo napísal david_svec ?
↑ misaH:
Vyřeš rovnici s grafem je zadání, to je všechno. Napsal jsem jak to mám já a správně jste uhodli jak ten příklad vypadá. Co je potřeba ještě řešit? Udělal jsem chybu u dosazení, ale poté to mám i tak správně a zkouška mi vyšla. Jen chci vědět jestli je to správně.
↑ david_svec: Ne, vůbec si nerozumíme podívejte se prosím na moje komentáře.