Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám takový problém s jednou slovní úlohou.
Jede osobní vlak, který má s = 350 m rychlostí v = 60 km/h. A na druhé koleji ho předjíždí rychlík, který má s = 120 m a předjede ho za 80 s. Jakou rychlostí jede rychlík?
Napadlo mě, že s = v*t( v = 60 km/h / 3,6 = 16,7 m/s), s = 1336 m + délka osobního vlaku(350m) + 2 krát délka rychlíku( 2*120 = 240 m) = 1926 m / 80 s = 24,075 m/s * 3,6 = 86,67 km/h. Určitě to mám špatně ale chtěl jsem jen ukázat že jsem to taky nějak zkoušel :D :D :D.
Děkuji za každou radu a přeji hezký den.

↑ Enigma_036:
Beru, že předjíždění znamená, když lokomotiva rychlíku je u posledního vagonu osobního vlaku a končí, když poslední vagon rychlíku je u lokomotivy osobáku.
Takže k dráze osobáku musím připočítat délu osobáku a ještě délku rychlíku.
↑ marnes:
A kolikrát musím přičíst délku osobáku a rychlíku ?

↑ Enigma_036:Vem si dvě autíčka a vyzkoušej. Nebo třeba dvě různé tužky.
↑ marnes:
Takže to mám teda dobře ?
↑ marnes:
A kde mám prosím tu chybu ?

↑ Enigma_036:Když to rychlejší autíčko bude předjíždět to pomalejší, tak proč bych měl brát tu jeho délku 2x?
↑ marnes:
Znázornil jsem to zde.

↑ Enigma_036:
My ale potřebujeme vědět, kolik ujede strojvůdce rychlejšího více než osobního. Takže jede podél osobního vlaku, což je délka osobního vlaku a ještě ujede o délku rychlíku více.