Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
prosim o kontrolu tohoto prikladu, vysledek mi vychazi trochu jinak nez mam napsano v papirech a nemuzu prijit na to, dke jsem udelala chybu... Diky moc za rady.
Dvě přímé cesty se křižují o úhlu o velikosti 53,5 stupnu. Na jedné cestě stojí dva sloupy XY, jeden na křižovatce, druhý ve vzdálenosti 500 m od ní. Jak dlouho musíme jít od křižovatky po druhé cestě, aby z našeho stanoviště bylo vidět úsečku omezenou sloupy pod úhlem 15 stupnu?
Takze jsem si udelala trojuhlenik XYZ, kde X je prvni sloup a je u nej uhel 53,5 stupnu. Y je druhy sloup a uhel 111,5 stupnu. Z je stanoviste a je u nej uhel 15 stupnu.
Podle sinove vety jsem si vypocetla, ze trasa= (500/sin 15 stupnu) * sin 111,5 stupnu, takze trasa se rovna 1797,43 m
Ve vysledcich mam vsak vysledek 1794,43 m.
tak se chci zeptat jestli ta odchylka 3 m nevadi, a enbo tam mam nekde chybu? Moc Dekuju
↑ werca-eminem:
Zdravím,
řekla bych, že to je opravdu překlep ve výsledku - odkud je zadání, pokud to není tajné (je to kniha?)
Máš to dobře, jen musíš ještě počítat s druhou variantou, pozorovatel může jít "z kopce i do kopce" po té druhé cestě. Tady mi ta vzdálenost vyšla cca 1202,6 m.
↑ jelena:Zadání máme od naší učitelky- tak asi se fakt překlepla :-)
↑ gadgetka:Jj, tady jsou taky napsany dva vysledky, a ten druhy je presne jak jsi napsala ty