Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s dvěma následujícími příklady. U prvního příkladu mám dvě podúlohy.
a) myslíte si, že mám správně výsledek?
b) logicky ne, kdyby měli všechny náboje stejný náboj, tak by se odpudily... To, ale nezní moc jako argument. Jaká by měla být odpověď?
Druhý příklad.
V tomto příkladě mám výpočítat tok elektrické intenzity. Podle výsledků by tok měl zůstat stejný. Co jsem udělal špatně, že mi to nevyšlo?
Předem děkuji za Vaše reakce. 

↑ _NanoP_:
Hezký den.
Řekl bych, že příklad 1 a) nebude dobře:
Q1 a Q2 mají podle uvedeného řešení stejné znaménko -> čtveřice nábojů se bude odpuzovat -> výslednice sil působících na Q1 by zřejmě nebyla nulová.
Velice se omlouvám, ale pořád Vás nemohu pochopit. Ano, vím že budu předpokládat konstatntní intenzitu, ale abych vypočítal druhý příklad, tak si nejdříve musím spočítat E, a to mi vyšlo 5968, stejnou hodnotu následně dosadím do vzorce pro tok eleketrického pole φ=ES. Kde se mi ted vykrátí ta dvojka, když tam zvyšuji poloměr z 0,1m na 0,2 m?
A protože povrch koule je 
Tak tok vektoru E pocházejícího od bodového náboje ve středu naší myšlené koule o poloměru r bude 
a je úplně jedno, jak je ta koule velká.
Ve skutečnosti to platí za mnohem obecnějších podmínek - nemusí jít o el. pole bodového náboje, ale libovolného množství libovolně rozmístěných nábojů ... a nemusí to být povrch koule, ale jakákoliv uzavřená plocha ... a tok E touto plochou bude vždy roven náboji uvnitř této plochy (poděleném permitivitou) - je jedno, jak je ta plocha velká a jaký má tvar.
Proto jsem hned na začátku zmínil, že na tom vlatně není co počítat, tok E se zachovává, pokud známe tok malou koulí obklopující nějaký náboj, tak bude úplně stejný jako tok větší koulí, co obklopuje stejný náboj.
Pokud to chceš počítat tak jak to počítáš, nestačí jen spočíat E, musíš si spočítat přímo ten náboj Q, a intenzitu si spočítat znovu na tom novém poloměru...
Ale celé je to jen proto, abys viděl (a dopočítal se toho) že tok zůstane stejný.