Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, mohl by mi prosím někdo vysvětlit tento priklad?
, poté následuje krok, který nechápu, konkrétně nechápu tu
, když dělám podle vzorečku a tam je
Další postup je tedy:
To stejný je u tohoto příkladu, kde má být 
Zadani: 
Děkuji předem.

Prvý príklad: štvorka ako číslo (konštanta) bola vyňatá z čitateľa zlomku pred integrál, podobne ako keď zlomok
prepíšete do tvaru
.
Druhý príklad: k riešeniu sa dospelo zavedením substitúcie
a teda po derivovaní pre novú integračnú premennú dostávame
.
Objavenie konštanty
vo výsledku je teda dôsledkom substitúcie. Riešenie je však správne (skúste zderivovať a porovnať s pôvodnou funkciou vo vnútri integrálu).

↑ Ferdish: děkuji, už ti chápu, proč to tak je. Rikala jsem si to špatně. Jen nevim, co mam ted udělat jak píšete, převést zpět zderivovanim?

↑ theterka14:
Zderivuj výsledek
derivací bys měla dostat původní primitivní funkci

Aha už chápu, už mi to vyšlo stejně. Ale teď na to koukám a stejně nevím, jak se přišlo na to
:-(

↑ theterka14:
A skúšali ste ten integrál pomocou tej navrhovanej substitúcie aj sama spočítať, alebo ste zobrali ten výsledok ako "hotovú vec"?

Aha už vim, teď jsem koukala na video a už to chápu.
Tudíž 

A 
Děkuji!! :-) tímto si tedy zjistím tu hodnotu a pak dopocitam priklad ano?

↑ Ferdish: a jak prosím poznám, kdy tu substitucni metodu mám použít? :-)

↑ theterka14:
Tady vidím velký špatný :-)
Dosadiť novú premennú podľa prvej rovnosti a tiež za
podľa tretej.
theterka14 napsal(a):
↑ Ferdish: a jak prosím poznám, kdy tu substitucni metodu mám použít? :-)
Väčšinou vtedy, keď podintegrálna funkcia svojim tvarom pripomína funkciu riešiteľnú pomocou tabuľkového integrálu (ako napr. tu kde sme využili tabuľkový integrál z funkcie 1/x), alebo pokiaľ vhodnou voľbou novej premennej si odstránime niektoré prvky v predpise funkcie, ktoré by pri hľadaní primitívnej funkcie robili "šarapatu".
V niektorých úlohách sa dokonca odporúča ako vhodný krok aplikovať špecifickú substitúciu ktorá by mala naviesť na schodnú cestu riešenia, napr. kolegom ↑↑ vanok: (zdravím) nedávno spomínané Biocheove pravidlá pre počítanie integrálov ktoré obsahujú goniometrické funkcie.
Avšak najlepším receptom ako spoznať, či daný integrál je vhodný riešiť pomocou substitučnej metódy, je tréning: bude to chcieť desiatky a desiatky spočítaných integrálov, aby to človek dostal "do krvi" a v prípade ozaj zložitých kúskov to aj tak nemusí byť jasné na prvý pohľad :-)