Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 02. 2020 14:16

Jarek123
Zelenáč
Reputace:   

Afinní soustava souřadnic

Dobrý den, v knize jsem narazil na příklad s následujícím zadáním:

Buď dán afinní prostor , kde $\forall X[x_1,x_2],Y[y_1,y_2]\in\mathbb{A}:f(X,Y)=x_1-y_1$ a nechť zobrazení $\alpha$ je dáno předpisem: $\alpha(X[x_1, x_2])=\frac{x_2}{x_1}$. Zjistěte zda je $\alpha$ afinní soustava souřadnic prostoru $\mathcal{A}$. V knize je jako správný výsledek uvedeno, že se jedná o soustavu souřadnic, jenže já došel k opačnému výsledku. Postupoval sem takto:

Podle jedné věty vím, že aby bylo zobrazení $\alpha$ afinní soustava souřadnic prostoru $\mathcal{A}$, musí platit dvě podmínky, z nichž první říká: $\exists P\in\mathbb{A}, \alpha(P)=\vec{o}$. Pokusil jsem se tedy tento bod najít. Označil jsem souřadnice bodu $P$ jako $P[p_1,p_2]$ a dosadil konkrétní vztah pro zobrazení: $\alpha(P)=0\Leftrightarrow \frac{p_2}{p_1}=0\Leftrightarrow p_2=0 \wedge  p_1\in\mathbb{R}\setminus \{0\}$. Tím jsme dostali konkrétní "y-ovou" složku hledaného bodu $P$, $p_1$ lze dopočítat ze vztahu pro nosič prostoru: $0=p_1^2\Leftrightarrow p_1=0$, ale protože $p_1$ se nesmí rovnat nule (kvůli předchozím výpočtům), tak hledaný bod $P$ neexistuje. Tím není splněna hned první podmínka ze zmiňované věty a $\alpha$ proto není soustavou souřadnic affinního prostoru $\mathcal{A}$.

Udělal jsem chybu v úvaze, nebo je chyba v knize?

Zápatí