Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ MichalAld:
Mně to vychází nula:![kopírovat do textarea $\int_{0}^{\pi }\frac{3}{8}cosxdx=\frac{3}{8}[sinx]^{\pi }_{0}=0$](/mathtex/04/044f161b036f4f52312c9ff91f9dab00.gif)

![kopírovat do textarea $\int_{0}^{\pi }-\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{2}cos3xdx=-\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{3}\cdot [sin3x ]^{\pi }_{0}=0$](/mathtex/95/95fd16ef9e35d6600bf8ff93600f8e02.gif)

a podobně i třetí člen,
integrály od 0 do pí z cos 5x a cos 3x jsou taky nuly.
Sečteno - vychází nula.
↑ MichalAld:

![kopírovat do textarea $=-\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{2}\cdot [x]^{\pi }_{0}-\frac{1}{2}\cdot \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{4}\cdot [sin4x]^{\pi }_{0}=$](/mathtex/04/04692ab13bb2e03ea1d7a9528b652fb4.gif)

Celkem 
Po vynásobení 

Což je koeficient, co má být u cos 2x.
↑ 2M70:
To tak je ... mě to taky vždycky mátlo...ale ty konstanty jsou tam jen proto, aby skalární součin bázové funkce se sebou samou vycházel rovný jedné...tj. aby nebyly bázové funkce jen orthogonální, ale i orthonormální.
Ještě něco není jasné?
Neměl by být problém ukázat, že integrál z cos(mx)*cos(nx) je nenulový jen když m=n. Na tom to celé stojí....
Pak je tam ještě ta věc s limity integrace....
Já nevím, co přesně tě ještě trápí.
↑ MichalAld:
Teď jde ještě o to, přijatelně zdůvodnit tento řekněme "netradiční" postup. Mohl bych poprosit o nějaké shrnutí postupu? Já se v tom trochu ztratil.
Myslím, že na otázku odpovedá už úvodný príspevok autora, lebo ako napísal MichaAld Fourrierove koeficienty sú určené jednoznačne, teda ak ich získaš inak (a samozrejme správne) tak vlastne je to jeden zo spôsobov ako dokázať, že príslušné integrály majú hodnotu akú majú. Ak ide o samotné integrály tak
má períodu
a je párna (sudá) preto stačí kosínusový rad s
teda
↑ 2M70:je to člen s indexom k nemalo by byť prekvapivé, že závisí od indexu (aj keď v tom to prípade sa to mení len pre k=0,1,2 a v ostatných je nula, lebo
)
je proste konštanta a nezávisí na integračnej premennej